FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

“U teatru nedostaje feminističkih perspektiva!”

objavljeno:

2. 10. 2012.
“U teatru nedostaje feminističkih perspektiva!”

Young Jean Lee kazališna je redateljica koja živi i radi u New Yorku, dobitnica nagrade Obie, koja stvara i predstavlja predstave u okviru svoje trupe, Young Jean Lee Theatre Company, posljednjih desetak godina. U Hrvatsku je stigla s izvedbom ‘Feministička predstava bez naslova’ a tom smo prilikom s njom razgovarali:

Q.hr Vaše je kazalište iznimno cijenjeno u SAD-u. Kojim se temama trupa bavi?

YJL: Svoje predstave pišem jednako kao što ih i režiram, zajedničkim radom sa svojim performerima i umjetničkim timom ali i uz feedback od publike na našim radionicama. Cilj nam je pronaći put preko nelagode koju publika osjećaja kada su u pitanju kontroverzne teme, te ih suočiti s teškim pitanjima tako da ih ostavimo dezorijentiranima ali i nasmiješenima.

Q.hr Kada kažete da radite posljednje predstave koje bi netko poželio raditi, na što točno mislite?

YJL: Da, kada krenem u pretprodukciju uvijek se zapitam „Što je posljednje na svijetu što bih htjela napraviti“, i potom se prisilim da to učinim. Radim to zbog toga što me taj izlazak iz zone komfora natjera da izazivam svoje pretpostavke te pronađem umjetničku vrijednost tamo gdje je ona neočekivana.

Q.hr Zbog čega je ‘Feministička predstava bez naslova’, koju ste izveli prošlog tjedna na Festivalu svjetskog kazališta, neimenovana?

YJL: „Bez naslova“ je u naslovu jer smo željeli „feminizam“ u naslovu, no nismo ju htjeli nazvati „Feminističkom predstavom“. Ovo je jedina koja se bavi feminizmom u našem opusu.

Q.hr Zbog čega su feminizam i identiteti važna tema za vas?

YJL: Rekla bih da ova predstava predstavlja jedan maleni dio feminističkog iskustva. Ako vam je dodijeljen ženski rod pri rođenju, čitavo ste odrastanje konstantno podvrgnuti osjećaju manje vrijednosti, inferiornosti muškarcima, srama zbog svog tijela i pojave. Performeri u predstavi, od kojih su sve određene kao žene pri rođenju, predstavljaju ljude koji ne žele patiti od ovih osjećanja manje vrijednosti. Preuzimaju rodne identitete koje žele u bilo kojem trenutku bez osjećaja ograničenosti koje neka rodna uloga postavlja. Ovi performeri nisu muško ili žensko, a u svijetu ove predstave oni mogu pokazati svoje nago tijelo bez da itko stvara pretpostavku kako se radi o ženama…

Q.hr Jeste li zadovoljni njihovom prisutnošću u okvirima modernog teatra?

YJL: Američki je teatar svakako pretjerano konzervativan, podjednako estetski i sadržajno. Ne iznenađuje, s obzirom da ga pišu i režiraju uglavnom muškarci, tako da nam svakako treba još feminističkih perspektiva!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike