Tehnologija i umjetnost susreću se u prostorima I’MM_ media laba

immrad

I’MM_ media lab zasigurno je jedan od najneobičnijih kolektiva koji egzistiraju na zagrebačkom teritoriju kulturnih događanja, ukoliko ih se uopće usudimo ograničiti na to područje. Međutim, nije nemoguće da na njihove radove i prezentacije niste već prije naišli, čuli, ili na njima možda sudjelovali – iako su potpuno off-mainstream. U njihovim redovima, nećete naići na asocijalne skupine geekova. Upravo suprotno, radi se najintrigantnijoj DIY skupini entuzijasta kakvu sam u duže vrijeme uspio barem prividno upoznati.

I’MM_ trenutno egzistira u okviru Kulture promjene zagrebačkog SC-a, gdje se nalazi njihova radionica (neposredno prije MM centra nakon što nastavite hodati od &TD-a) a za sve je zainteresirane otvorena utorcima i subotama u večernjim satima. Što ćete tamo pronaći? Ljude najrazličitijih obrazovnih i interesnih pozadina: od botanike, računalstva, tehničara, glazbenika pa suvremenih umjetnika – koji pomoću novih alata i uz razmjenu iskustava sa svojih područja osmišljavaju nove kreativne načine izražavanja i međusobnog povezivanja sebi srodnih grana izražavanja u novi oblik, dokazujući tako da npr. digitalizacija i botanika ili umjetnost i tehnika mogu posve ići ruku pod ruku. I’MM_ lab ne okuplja nikakvu ekipu koja u četrdesetoj živi u bakinom podrumu i komunicira na klingonskom (iako bi bilo posve simpatično a sasvim je i moguće da neki od članova nabadaju taj jezik), već studente i već obrazovane ljude.

Što se točno događa u njihovom tech-labosu? Pa zapravo, štogod poželite. Stare tehnike i pomagala je u izobilju a la Hrelić, a što ćete od toga koristiti ili pak donijeti nešto svoje – je na samim posjetiteljima. Ono što je posebno interesantno jest to što će raznolikost prisutnih sigurno znati što napraviti s nekim zastarjelim ili pokvarenim komadom tehnike – radilo se monitoru ili mikseru. No, lab nije mjesto na kojemu ćete pronaći tech-henchmene – napravi nešto sam ili uz pomoć drugih koji će ti pokazati kako nepisano je pravilo. Kako ideju realizirati netko će od polaznika sigurno znati, dok je ostatak na vlastitoj volji i angažmanu.

Aktivnosti I’MM-a se dijele na nekoliko platforma koje uključuju radionice ali i predavanja međunarodnih predavača na području novih medija – hibrid jednog i drugog je radionica Digitalne botanike i analogno-generativnog dizajna koja se trenutno odvija u SC-u u okviru Novog Ganz Novog festivala na kojem sudjeluju i inozemni gosti kombinirajući urbani okoliš kao dodatni medij za prirodu ali i radionicu grafike i fotografija uz pomoć običnog računala, kamere i nekoliko kemikalija.

Ukoliko I’MM ne stignete pratiti na Ganzu, napomenut ćemo da će sudjelovati i Device_artu u listopadu koji se bavi umjetnošću naprava i robotikom.

Radionica koja trenutno traje u SC-u završava prezentacijom u nedjelju 23. rujna u 19 sati. Idealna je to prilika da se upoznate s druželjubivom ekipom, i ako imate DIY i DIWO entuzijazma možda i pridružite ovom kolektivu.

I’MM_ pratite na njihovom službenom siteu.

1 komentar

  • Deborah Hustić says:

    Marino, hvala puno na ogledu i razumijevanju stvari… cuj, ostao ti je onaj rastavljeni MP3 i fen za zavrsit, nisi jos gotov dok ih ne spojis u novi uredaj! ciaos, deb

Leave a Reply