FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer sezona otvara se matinejom queer filmskih naslova u kinu Europa: 17. – 19.9.

objavljeno:

14. 09. 2012.
Queer sezona otvara se matinejom queer filmskih naslova u kinu Europa: 17. – 19.9.

autor:Nakon što je održano deseto i posljednje izdanje Queer Zagreb festivala, započinje – Queer sezona. Od sada u Hrvatskoj queera ima tijekom čitave godine, i to ne samo u Zagrebu: u lipnju je udruga Domino održala i prvi Queer Split.

Novu „Queer sezonu“ otvaramo u rujnu – queer matinejom filmskih naslova 17., 18. i 19. rujna u kinu Europa! Pogledajte recentne LGBT naslove koji su osvojili srca festivalske i kino publike diljem svijeta, a filmski program Queer sezone -  Queer MoMente  – nastavite pratiti u redovitom mjesečnom ritmu.

Trodnevna matineja obuhvatiti će neke od najzapaženijih radova prikazanih na posljednjem Queer Zagreb festivalu – od suludih komedija koje tematiziraju vječnu, doslovce interstelarnu, potragu za pravom ljubavi (Trebao bi upoznati mog sina, Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu) do do drama koje tematiziraju kompleksnost i spoznaju vlastitih identiteta (Bratstvo, Moj vražji brat) i selekcije nagrađivanih i zamjećenih prošlogodišnjih kratkih LGBTIQ ostvarenja.

RASPORED PROJEKCIJA:

Trebao bi upoznati mog sina
You Should Meet My Son
r. Keith Hartman, SAD, 2010., 88 min
17. 09. u 17:00 h

Bratstvo
Broderskab
r: Nicolo Donato, Danska, 2009., 90 min
17. 09. u 19:00 h i 18. 09. u 21:00 h

Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu
Codependent Lesbian Alien Seeks Same
r: Madeline Olnek, SAD, 76 min
17. 09. u 21:00 h i 18. 09. u 19:00 h

Sa svakim otkucajem srca
With Every Heartbeat (Kyss Mig)
r: Alexandra Therese Keining, Švedska, 2011., 103 min
18. 09. u 17:00 h i 19. 09. u 21:00 h

Moj vražji brat
My Brother the Devil
r: Sally El Hosaini, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2011., 111 min
19. 09. u 19:00 h

Selekcija kratkih filmova
19. 09. u 17:00 h

Zakon i red (Zuckt und Ordung) // r: Jan Soldat, Njemačka, 2012., 9 min
Uvijek ispočetka (Always Again) // r: Estel Campreciós, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2011., 6 min
Narednik (Sergeant) // r. Nikola Ljuca, Srbija, 2011., 21 min
Periodičnost (Cyclicity) // r. Jason Knade, SAD, 2011., 9 min

Bit će to najava raznovrsnog programa koji vas očekuje ove sezone uz Queer MoMente, koji se već tradicionalno dugi niz godina brinu da sušom queer naslova u kinima zagrebačka publika ne ostane pogođena.

O FILMOVIMA:

Trebao bi upoznati mog sina
You Should Meet My Son
r. Keith Hartman, SAD, 2010., 88 min
17. 09. u 17:00 h
Mae (Joanne McGee) tipičan je prototip brižne no konzervativne majke s američkog juga. Sa svojom sestrom Rose (Carol Goans) očajnički pokušava pronaći djevojku svom zgodnom sinu Brianu (Stewart Carrico). No, iz nekog razloga on nije nimalo zainteresiran za iti jednu od žena koje dovode na nedjeljne večere. Kada Mae slučajno načuje kako udavače komentiraju da je Brian gej postaje im jasno zbog čega je Brian zapravo najuzrujaniji oko svađe sa svojim „cimerom“. Nakon perioda prihvaćanja, Mae i Rose preraspodjele svoje prioritete: Brianu će pronaći radije muža nego ženu. Naposljetku, najvažnije je da Brian bude sretan. No, kako će mu pronaći idealnog dečka ukoliko ne poznaju niti jednog gej muškarca? Ili možda ipak…

Bratstvo
Broderskab
r: Nicolo Donato, Danska, 2009., 90 min
17. 09. u 19:00 h i 18. 09. u 21:00 h
Bratstvo je priča o opasnoj ljubavi i potrazi za identitetom. Razočaranje koje ga prati kako napreduje njegova vojna karijera potiče Larsa (Thure Lindhart) na odlazak iz vojske te se priključuje neo-naci pokretu gdje upoznaje Jimmyja (David Dencik). Njih se dvojica nađu u ljubavnoj aferi, no u fašističkim krugovima zabranjena ljubav te vrste ne može proći nekažnjeno. Ipak, prkoseći svim pravilima, ljubav i privlačnost među dva muškarca rastu i oni ne mogu odustati od svoje veze. ‘Brotherhood’ je prvi dugometražni uradak redatelja Nicola Donata, laureat filmskog festivala u Rimu 2009., te dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu filmskog festivala u Talinu 2009. a u Hrvatskoj se distribuciji nalazi upravo u organizaciji udruge Domino (Queer Zagreb).

Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu
Codependent Lesbian Alien Seeks Same
r: Madeline Olnek, SAD, 76 min
17. 09. u 21:00 h i 18. 09. u 19:00 h

Avanture i nevolje tri vanzemaljke s planeta Zots koje su poslane na Zemlju kako bi se riješile romantičnih emocija, inače toksičnim za atmosferu njihova planeta. Naređeno im je da si slome srca na Zemlji (gdje se to poprilično često događa) pa promiskuitetne, drske i samouvjerene Zylar i Barr, inače u vezi, stižu na planet s trećom, Zoinx, koja susreće Jane, nesvjesne kako je njena nova djevojka s drugog planeta. U međuvremenu, dva vladina agenta prate Jane kako bi pronašli međuzvjezdani brod i dokazali postojanje života na drugim planetima. Odnos ovog bizarnog detektivskog para, od kojih je stariji karijerist a mlađi idealist, dodatno doprinose ovoj urnebesnom miksu romantičnih komedija na tragu Woodyja Allena te parodije B-produkcije.

Sa svakim otkucajem srca
With Every Heartbeat (Kyss Mig)
r: Alexandra Therese Keining, Švedska, 2011., 103 min
18. 09. u 17:00 h i 19. 09. u 21:00 h
Mia (Ruth Vega Fernandez) i Frida (Liv Mjönes), obje u tridesetima, susreću se po prvi puta na proslavi zaruka svojih roditelja. Miin otac Lasse uskoro će se vjenčati s Fridinom majkom Elizabeth čime će one postati polusestre. Mia, koja nije posjetila svog oca godinama stiže s novim dečkom, Timom (Joakim Nätterqvist) za kojeg je zaručena, no, što više vremena provodi s Fridom među njima se stvara snažna povezanost koja će okrenuti naopako živote svih oko njih s dramatičnim posljedicama. Uz snažnu postavu, lijepe kadrove i intrigantan scenarij Alexandra Therese Keining predstavit će nam ljubavnu priču toliko udaljenu od holivudskih klišeja, a opet blisku gledateljima sasvim dovoljno da u nju vjeruju.

Moj vražji brat
My Brother the Devil
r: Sally El Hosaini, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2011., 111 min
19. 09. u 19:00 h

Kažu da je mrziti jednostavno a voljeti i razumjeti teško. Četrnaestogodišnji Mo (Fady Elsayed) usamljeni je i osjećajni adolescent kojeg loša navika pričanja ispraznih priča i zadirkivanja često dovodi u nevolje. Idolizira svog zgodnog starijeg brata, Rashida (James Floyd), karizmatičnog i poštovanog člana lokalne bande koji dilanjem uzdržava čitavu obitelj. U želji da i sam bude viđen kao frajer, Mo se upliće u sumnjive poslove koji će pokrenuti lavinu nesretnih događaja te suočiti braću s unutarnjim demonima.  Sally El Hosaini se dokazuje kao odvažna i briljantna nova redateljica u svom debiju koji nas odvodi u autentičan svijet imigranata u Engleskoj svojom strastvenim prikazom sukoba religije i seksualnosti unutar imigrantskog arapskog geta.

Selekcija kratkih filmova
19. 09. u 17:00 h

Zakon i red
Zucht und Ordung
r: Jan Soldat,
Njemačka, 2012., 9 min
Izgleda li ovako (pre)odgoj u Njemačkoj? Manfred i Jürgen, obojica u sedamdesetima, znaju kako se uvijek može naučiti nešto novo, barem kada je u pitanju tijelo i seksualnost. Film se fokusira na dva muškarca, o kojima gledatelj u prvom kadru naravno ne zna ništa, a još manje očekuje, gotovo pa dokumentaristički analizirajući njihove karaktere dajući time uvid u blizinu i udaljenost starijeg para i njihov dugogodišnji odnos.

Uvijek ispočetka
Always Again
r: Estel Campreciós,
Ujedinjeno Kraljevstvo, 2011., 6 min
Kim je presretna zbog zaruka. Međutim, kada joj prijatelj čestita uz riječi kako je „muškarac pravi sretnik“ Kim ga ispravlja i tvrdi kako se radi o ženi što će dovesti do niza situacija koje će prikazati smiješnu stranu izlaska iz ormara. Redateljici Estel Campreciós ovo je jedan u nizu od mnogih kratkometražnih filmova, a trenutno je u pretprodukcijskoj fazi dugometražni prvijenac.

Narednik
Sergeant
r. Nikola Ljuca, Srbija, 2011., 21 min
Dvojica muškaraca susreću se na autobusnoj postaji. Otkrivamo kako su u vezi, no iz gestikulacija i izgleda je jasno kako je njihov odnos daleko od idealnog. Jezivost praznine prostora nakon seksa s osobom od koje smo otuđeni, aseksualnost i asocijalnost emocije su nositeljice filma. Mnogo se toga događa na ekranu, još više toga ne vidimo, mnogo se toga među partnerima dogodilo nekada davno, negdje drugdje i ostalo neraspravljeno. Do jutra će se sve promijeniti.

Razbijmo stereotipe
Take It Break It
r: Maša Zia Lenárdič i Anja Wutej, Slovenija, 2011., 20 min
Sve lezbe su butch, svi su pederi feminizirani. Stereotipi postoje i uvijek će postojati jer se ljudi boje nepoznatog. Iako uporište imaju u istini ne vrijede za sve. Ovaj je film pokušaj da se na ponešto drugačiji način protumači kako generalizacija i stereotipi nisu nešto što bi nas trebalo uzrujavati. Slomimo ih, ismijavajmo i pokažimo drugu/pravu stranu sebe. Stereotipi su stereotipi, i ništa više.

Periodičnost
Cyclicity
r. Jason Knade, SAD, 2011., 9 min
Dvije djevojke same ulaze u kabinu kotača u lunaparku i razgovaraju o njegovoj simbolici koja prema njima predstavlja tijek romantičnih veza: inicijalnu uzbuđenost, klimaks na vrhu,
neizbježno opadanje i tužan kraj. Kako se kotač okreće, sve je manje jasno jesu li nekada bile intimne ili im je ovo prvi susret, no kako kotač završava svoj put, i ovaj će odnos doživjeti svoju finalnu fazu, i neizbježno, započeti novi krug.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike