- Queer.hr - http://queer.hr -

Beograd Pride traži usvajanje Deklaracije protiv homofobije!

Posted By Dina J. On September 12, 2012 @ 11:24 am In Flash,Politika,Regionalna | No Comments

Organizatori Beograd Pridea uputili su apel Skupštini Srbije da usvoji Deklaraciju protiv homofobije, kao i da u Kazneni zakon uvrste i kazneno djelo zločina iz mržnje.

Od predstavnika vlasti u Srbiji zatražili su procesuiranje osoba zbog čijih je prijetnji zabranjen “Beograd Pride 2011″, kao i da u svim policijskim upravama bude određena osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na njihovim problemima. “Sistematska diskriminacija nad pripadnicima LGBT zajednice u Srbiji dovodi do toga da se ovoj manjinskoj grupi prijeti fizičkom eliminacijom zbog javnog izražavanja svog postojanja i identiteta”, navedeno je u priopćenju.

Uz to, zatražili su da se javnost obavijesti o grupama i osobama koje su pripremale nerede pred prošli Pride, kao i da Tužilaštvo pokrene postupke protiv istih. Naime, smatraju kako bi se usvajanjem Deklaracije protiv homofobije pokazalo kako u Srbiji postoji volja za poboljšanjem LGBT osoba u zajednici.

U međuvremenu, Philip Rikier (na slici), zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Hillary Clinton uputio je pismo podrške organizatorima Beograd Pridea: “U potpunosti prepoznajemo važnost ‘Beograd Pridea’ i njegov značaj u unapređenju naših zajedničkih vrijednosti i to prvenstveno jednakosti, ljudskog dostojanstva i tolerancije u Srbiji” te je zaključio da će se “nastaviti dugotrajno angažiranje i dijalog na najvišoj razini s Vladom Srbije kako bi se pomoglo da se osigura da čitava manifestacija održi na siguran način”.

Istaknuo je kako, nažalost, neće moći ove godine pridružiti se i osobno Povorci, no naveo je kako ga raduju planovi Veleposlanstva SAD-a koje će sudjelovati u Prideu.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/25768/beograd-pride-trazi-usvajanje-deklaracije-protiv-homofobije/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.