Jučer homofobni zločin u Podgorici

podgorica

U noći između 09. i 10. rujna 2012, u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, brutalno su pretučeni od strane grupe navijača «Varvara» tri posjetitelja koji su se vraćali s koncerta u okviru festivala Main Art Street, koji se održava u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, u ulici ispred glazbene škole “Vaso Pavić” i Blues bara.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum Progres osudili su priopćenjem jutrošnji brutalni napad na Danila Marunović, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića i zahtijevaju reakciju državnih institucija.

Marunović je redatelj spota «Mi smo dio ekipe» koji promovira prava LGBT osoba, Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG. Tijekom trajanja koncerta njima je skupina navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih riječi i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju. Udruge postavljaju pitanje jesu li poduzete sve potrebne mjere za osiguravanje sigurnosti posjetitelja, jer na licu mjesta nije bilo pripadnika policije niti zaštitara.

Iza ponoći, pošto je koncert okončan, Marunović, Vujošević i Bošković uputili su se prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili  napadnuti od strane navijačke skupine “Varvari”.

Boškovića, Marunović i Vujoševića su tukli šakama i nogama a pošto su ih oborili na zemlju nastavili su ih tući  nogama. Tijekom udaraca su ih psovali i govorili da će njih ubiti i ‘pobiti sve pedere’. Kad su vidjeli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari brzo su se udaljili, trčeći ubrzanim hodom, prema trgu, preko obližnjeg parkinga.

Povrijeđeni Marunović, Vujošević i Bošković uspjeli su pozvati taksi i otići na Hitnu odakle je pozvana i policija. LGBT Forum progres i CGO naglašavaju da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, te da današnje nasilje šalje poruku nesigurnosti LGBT zajednici, ali i svim osobama koji podržavaju ljudska prava u Crnoj Gori i profesionalno su u kontaktu s njom.

„Zato očekujemo učinkovito poduzimanje svih radnji kako bi incident bio rasvijetljen i svi izvršioci kaznenih djela adekvatno precesuirani.“ – pišu u priopćenju.

LGBT Forum Progres podnio je danas Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke skupine “Varvari” i jednog suučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje ozljeda , povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Leave a Reply