FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Brutalan zločin iz mržnje ovaj vikend u Beogradu!

objavljeno:

10. 09. 2012.
Brutalan zločin iz mržnje ovaj vikend u Beogradu!

autor:U noći između 7. i 8. rujna 2012. u parku u Fruškogorskoj ulici u Beogradu pretučen je gej mladić VM (25) od strane nekoliko napadača. Napad se dogodio oko 1.30 sati poslije ponoći a pretučenog mladića, koga je policija zatekla u polusvjesnom stanju, hitna pomoć je prevezla u Urgentni centar gdje mu je konstatirano više teških tjelesnih ozljeda poput kontuzija glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje čeljusti, više masnica, podljeva, oguljotina po licu i dr. Policiju je pozvao VD (23) koji bio u društvu VM i koji je također bio napadnut ali je uspio pobjeći i obavijestiti policiju.

VM i VD su u noći napada prolazili kroz park idući ka obližnjem gej klubu kada su iz parka začuli povike »Pederi, pederi!«. Njih dvojica su zastali i pogledali u pravcu iz kojih su dolazili povici ugledavši šestoricu mladića starosti između 16 i 20 godina koji su sjedili na klupama u parku i koji su odmah zatim skočili i potrčali u njihovom smjeru. VD je, vidjevši da jedan od napadača trči prema njemu s mesarskim čekićem u ruci, počeo da bježi i uspio je da mu umakne utrčavši u unutrašnju terasu kafića iz koje je pozvao policiju. U međuvremenu napadači su se domogli VM i brutalno ga pretukli u parku nanijevši mu teške tjelesne ozljede i odmah zatim se razbježali vjerojatno iz straha od policije.

Policija je na mjesto napada došla nakon nekoliko minuta ali nije zatekla napadače, a na poziv policije ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je ozlijeđenog VM prebacila u bolnicu gdje mu je ukazana pomoć nakon čega je oko 7 sati ujutro pušten kući. Pored pretučenog VM policija je na mjestu napada zatekla bačen mesarski čekić i jednu jaknu za koje se pretpostavlja da ih je ispustio neko od napadača.

Srpske udruge zahtjevaju izmjenu Kaznenog zakona

VD i prijatelji pretučenog VM koji se zbog ozljeda vrlo teško kreće i govori, su o slučaju obavijestili i Gej strejt alijansu čija je Pravna služba imala uvid u medicinsku dokumentaciju i otpočela je s praćenjem slučaja i daljnjim procesuiranjem pred nadležnim instancama. Za Alijansu je ovo nesumnjivo još jedan u nizu slučajeva nasilja iz mržnje koji se događaju jedino zbog toga što su žrtve drugačije, stvarne ili pretpostavljene, seksualne orijentacije, rekli su u priopćenju.

„GSA zahtijeva i od policije i od svih drugih nadležnih instanci da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvijetle, identificiraju počinitelje i privedu ih pravdi. Također, GSA zahtijeva od svih nadležnih institucija da se odmah i ozbiljno posvete prevenciji i sankcioniranju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u razdoblju pred Paradu ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje koje smo imali i prošle godine u ovom razdoblju ne ponovi. Nedostatnost rješavanja problema s kojima se LGBT populacija susreće i tijekom Parade ponosa ali i svim drugim danima u godini, za svoju izravnu posljedicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prijete smrću, tuku, vrijeđaju i marginaliziraju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom dijelu stanovništva.“

Oglasio se i Beograd Prajd koji zahtijeva od policije i državnih instanci da u najkraćem mogućem roku pronađu počinitelje brutalnog napada, i naglašava da su posebno zabrinuti činjenicom da napadači nisu uhićeni ni dva dana poslije napada, niti da se netko od predstavnika institucija izjasnio o ovim slučaju.

“Beograd Prajd zahtijeva od policije i tužiteljstva da bez odlaganja uhapse i procesuiraju počinioce ovog zločina i da obzirom na brutalnost i motiv suđenje bude tretirano kao prioritetno od strane pravosuđa. Istodobno, imajući u vidu da je u pitanju tipičan zločin iz mržnje, Beograd Prajd će nastaviti inzistirati na hitnom pokretanju procedure za izmjenu Kaznenog zakonika kako bi se u ovom pravnom aktu predvidjelo posebno kazneno djelo zločina iz mržnje.” – nadodali su.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike