Gejevi doručkuju zdravo

breakfast

Iako se doima kao trivijalno istraživanje, Gareth Johnson s portala GayStarNews, posvetio je svoje vrijeme zanimljivom fenomenu: o tome što gejevi jedu za doručak, odnosno doručkuju li uopće. U tjedan dana Johnson je razgovarao s stotinu gej muškaraca diljem svijeta, a iako se možda radi o zanemarivom uzorku istraživanja, rezultati su i više nego interesantni.

Od malena smo bombardirani informacijom kako je doručak najvažniji obrok u danu, no koliko ga u Europi shvaćamo ozbiljno. Za Amerikance, koji doručkuju slanine, jaja, palačinke i brojne druge ultrakalorične i masne obroke je jasno, no u sustavu čije radno vrijeme funkcionira od 8-16h, kada se treba ustati u sedam radi tuša i jurnjave na posao/faks, koliko vremena stvarno ostaje… Od 100 intervjuiranih njih 72 je odgovorilo kako doručkuje redovito, 20 ponekad a 8 nikada. Kada pomislim koliko osoba u svojoj okolini znam da doručkuje, ovo je zadivljujuć rezultat.

Bernard Lavallée, nutricionistkinje iz Montreala koja je specijalistkinja na temu kako se gej muškarci odnose prema hrani, vježbanju i tijelu, u svrhu istraživanja objasnila je važnost doručka: „Prvi je obrok u danu. Vaše tijelo treba tu energiju kako bi ostalo u formi a vi fokusirani tijekom jutra.“ Očito je dakle, da gejevi ozbiljno shvaćaju činjenicu da je nešto u ustima i želudcu na početku dana važan dio rutine. Njih 60 je odgovorilo kako je zdravlje i forma glavni razlog zašto doručkuju.

Najpopularniji je tako doručak žitarice, dok se manji broj odlučuje za tost, jaja ili peciva. Žitarice predvode zbog brzine pripreme ali i okusa kojih na tržištu ima nebrojeno mnogo. Unatoč mom zgražanju nad masnom hranom ujutro, nutricionistica Lavellée kaže da ne postoji savršena za doručak – važno je da bude zadovoljavajuć za organizam i dostatan do idućeg obroka; a kako bi se to ostvarilo važno je d sadrži proteine (jaja, mlijeko, sir, jogurt, orašasti proizvodi) i karbohidrate (kruh, žitarice) ali i voće zbog vitamina. Upozorava, međutim, da je važno da ne odaberemo žitarice koje sadrže previše šećera i soli, već s vlaknima.

Sve u svemu, kada je u pitanju doručak, ispitani su uvjerili kako gejevi diljem svijeta (dolaze iz SAD-a, Kanade, Australije, Velike Britanije, Francuske, Danske, Nizozemske i Belgije) ozbiljno shvaćaju doručak radi vlastitog zdravlja i fizičke spreme a generalno biraju i zdrave namirnice.

Leave a Reply