FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sutra se počinje izrađivati zakon o partnerstvima!

objavljeno:

5. 09. 2012.
Sutra se počinje izrađivati zakon o partnerstvima!

Ministarstvo uprave za Queer.hr je danas potvrdilo da se sutra po prvi put sastaje radna skupina koja će izraditi zakon o životnim partnerstvima, a sastoji se od tima stručnjaka.

„U rad skupine bit će uključen i zajednički predstavnik zainteresiranih nevladinih udruga, uz predstavnike ministarstava i Ureda za ravnopravnost spolova.“ Pri izboru članova radne skupine navode da su vodili računa o tome da se radi o predstavnicima institucija u čiji djelokrug spadaju pitanja koja ovim zakonom treba uredit, no navode mogućnost i da se radna skupina, ovisno o potrebi  proširi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić kaže da pri izradi ovog zakona vidi veliku ulogu organizacija civilnog društva.

„Pronašli smo zajednički jezik s udrugama“ – navodi opisujući dosadašnja dobra iskustva suradnje, te da je prioritet u dijalogu između organizacija uspostaviti zajedničke parametre – što to znači registrirano, a što životno partnerstvo. Uloga nevladinih organizacija ključna je i stoga, nastavlja, što one daju „meso iz životnih situacija“ – dakle uz primjere iz stvarnog života propituju se potrebe i problemi, ne bi li se onda uobličio zakon koji će ih uspješno riješiti.

Područja koja su radnoj skupini prioritetna jest poboljšanje sadašnje situacije – iako za sada konkretna prava nisu navedena: „Osnovni cilj novog Zakona je uspostaviti okvir koji će omogućiti veću razinu prava od onih koja su u ovom trenutku osigurana Zakonom o istospolnim zajednicama i odredbama drugih propisa koje se odnose na izvanbračnu zajednicu. Pritom ćemo kao predložak koristiti Nacrt zakona o registriranom partnerstvu koji je već bio upućen u proceduru, pri čemu ćemo voditi računa i o aktualnim rješenjima drugih zemalja u regiji.“ – rekli su nam iz ministarstva.

Tell me – ‘quando quando quando..?’

Pitanje koje međutim vjerojatno najviše zanima istospolne parove jest – kada će imati priliku stupiti u partnerstvo regulirano ovim zakonom. Procjene su iz ministartsva o procesu neodređene ali ipak ne toliko daleko u budućnosti: “U ovom trenutku procjenjujemo da će Zakon biti upućen u saborsku proceduru u prvom tromjesečju 2013. godine.“


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Dina J.
Hipster Dyke


Kosmogina
Pitchkanterije
OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike