Budi muško klub

bmkamp

Status: M nevladina je organizacija koja spaja radnike s mladima različitih profesija s ciljem unaprjeđenja statusa mladih u društvu i stvaranja društva ojačana vrijednostima i sudjelovanjem mladih, kroz pozitivan pristup temeljen na dokazima. Ova udruga organizira interaktivne radionice, predavanja, otvorene diskusije, događaje, seminare i kampanje kroz vršnjačku edukaciju, a našu je pozornost privuklo održavanje tečaja ‘Inicijativa mladića: promocija rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih’, usmjeren na prevenciju nasilja među mladim muškarcima koji se ovog tjedna, 4. i 5. rujna, održao u Rijeci.

Program koji provode napravljen je prema europskim istraživanjima na temu nasilja a provodi se u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu s fokusom na glavne uzroke vršnjačkog nasilja među mladićima: stereotipima te uvriježenim i očekivanim ponašanjima koja se smatraju rodno determiniranima za njih. Čitav projekt financira Norveško ministarstvo vanjskih poslova.

„Edukacija koju provodimo ima nekoliko aspekata, među njima i onaj koji se bavi spolom, rodom i identitetom ali i ravnopravnosti muškaraca, žena i LGBTIQ osoba“, rekao nam je Josip Horvat iz udruge Status M koji ističe kako je program naišao na dobar odaziv u školama, posebno u tehničkim strukovnim koje često broje najveći broj učenika muškog spola. „Podučavamo o rodnoj ravnopravnosti i rodnim stereotipima, kako se oduprijeti pravilima ponašanja ali i poduprijeti one koji su drugačiji te kako se nositi s emocijama“, kaže dodajući da program ide već šest godina: od toga u Zagrebu u Strojarsko-tehničkoj Fausta Vrančića te Prvoj tehničkoj školi Nikola Tesla s još petnaest u ostatku države.

„Ovo je jedini program ne-nasilja kojeg je Agencija za odgoj i obrazovanje pustila u srednje škole uz dopusnicu“, kaže Josip ističući dobru suradnju s njima i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Ovog je ljeta ponovno u organizaciji udruge održan i „Budi muško kamp“ za polaznike edukacija. Radi se projektu kampanje povezanom s istraživanjem koje se svojim nazivom zapravo subverzivno obraća idejama pravog muškarca, objašnjava nam Josip: ne „budi muško, udari“ ili „budi muško, ne plači“ već „budi muško, zaljubi se“, „budi muško, kupi kondom“. Sama je kampanja rađena uz pomoć učenika koji su prošli kroz edukaciju.

Ove je godine po prvi put održan i „Budi muško kamp“ za djevojke nakon što se pokazalo da i među njima ima zainteresiranih za teme edukacije, ali i vršnjačkog nasilja. „Program je gotovo pa identičan, osim u segmentu zdravlja koji je prilagođen djevojkama ali i osnaživanju u slučaju nasilja“.

Na pitanje bi li trans mladići bili prihvaćeni u jedan „Budi muško klub“, Josip odgovara afirmativno odgovara: „momci su super predani edukaciji i stavovima kojima ih podučavamo – neki u međuvremenu postali i suradnici na edukaciji“ ne sumnjajući kako bi itko od njih bio prihvaćen kao manje muško.

Foto: Status M, službeni site

Leave a Reply