FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Beograd Pride osudio Dačićevu izjavu!

objavljeno:

4. 09. 2012.
Beograd Pride osudio Dačićevu izjavu!

autor:Organizacijski odbor Beograd Pride 2012 pozdravio je načelnu podršku premijera Ivice Dačića (na slici) ovogodišnjem Pride u Beogradu, ali smatraju potpuno neprihvatljivim njegovu ocjenu da je sloboda mirnog okupljanja građana zavisna od procjene sigurnosnih službi. Istaknuli su kako je takva izjava “u suprotnosti sa Ustavom Srbije i standardima koji jasno obvezuju Srbiju kao članicu Vijeća Europe.”

Naime, u emisiji “Kažiprst” emitiranoj na TV B92 03. rujna 2012. godine, Dačić je na pitanje o održavanju ovogodišnjeg Beograd Pridea odgovorio: “Jesam za održavanje te parade i zabranu diskriminacije, ali ovdje je riječ o sigurnosnim pitanjima … Ne pada mi na pamet da žrtvujemo živote tih ljudi i policajaca”.  Organizatori Beograd Pride podsjetili su da visoko rizični skupovi poput nogometnih utakmice i sličnih događaja nikada nisu zabranjivani bez obzira na stupanj rizika te da upravo suprotno, u ovakvim slučajevima policija se unaprijed adekvatno angažirala kako bi zaštitila građane i imovinu i osigurala skup za razliku od Prideova.

Organizacijski odbor istaknuo je kako očekuje od Dačića da u narednih mjesec dana poduzme sve aktivnosti kako bi oni koji eventualno pripremaju bilo kakav oblik nasilja bili procesuirani. Istodobno, podsjetili su da su predstavnici vlasti i tijekom 2011. godine govorili o sličnim “sigurnosnoj rizicima”, ali da i pored toga nitko nije uhićen. Uz to napomenuli su “da je Europski sud za ljudska prava odlučivao u slučajevima zabrana Parada ponosa u tri europske zemlje (Poljska, Rusija i Moldavija) i da je u svim slučajevima zaključeno da država ne smije vršiti opstrukciju Parade ponosa, bez obzira na “nepopularnost događaja” ili “sigurnosne aspekte”. Istovremeno, države članice ne smiju vršiti ni opstrukcije administrativne ili financijske prirode.”

Organizacijski odbor Beograd Pridea pozvao je predsjednika vlade da priopći javnosti tko ugrožava živote policajaca i što se poduzima da oni koji pripremaju bilo kakvo ugrožavanje života budu procesuirani.

“Sloboda mirnog okupljanja je osnovna pretpostavka demokracije i ona ne može zavisiti od procjene sigurnosnih službi, niti se pravo na život može štititi kršenjem ustavnih prava i zakona”, napomenuli su iz Beograd Pridea.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike