FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bolne himne o životu na desetom Festivalu svjetskog kazališta

objavljeno:

31. 08. 2012.
Bolne himne o životu na desetom Festivalu svjetskog kazališta

U svom desetom i jubilarnom izdanju Festival svjetskog kazališta (koji se odvija u Zagrebu tijekom rujna u prostorima ZKM-a, HNK i MSU-a) ponudit će presjek najzanimljivijih događanja svjetskih pozornica, scenskih projekata koji obilaze najvažnije kazališne festivale i koji su redovito dio glavnog programa i prvi izbor svih programatora. Tako će gledatelji, kao i niz godina do sada, dobiti dragocjeni uvid u vrhunce autorskog kazališta, intrigantna iščitavanja klasika, maštovite i originalne spektakle i najsuvremenije pristupe scenskoj umjetnosti te stilovima glume.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi šest predstava. ‘Poslije bitke’ Pippa Delbona ironična je, poetična, provokativna, nježna a na trenutke burleskna i bolna himna životu koja koristi i fragmente iz ‘Procesa’ Franza Kafke, Danteove ‘Božanstvene komedije’ te stihove pjesnikinje Alde Marini. Psihom će se poigravati i ‘Iznajmljuje se’ Carrizo i Chartier bave se stanjem ljudske psihe, a ta pitanja u srži procesa njihova stvaranja definiraju kroz postavljanje svojevrsnog velikog povećala okrenutog publici koje šokantno otkriva ono što je samo na prvi pogled nevidljivo i beznačajno.

Muškoženski, međuljudski i intimni odnosi

Međuljudskim odnosima bavit će se dvije predstave. U Zagreb dolazi suvremena reinterpretacija najpoznatije drame švedskog dramatičara Augusta Strindberga ‘Gospođica Julija’ u režiji Katie Mitchell i Lea Warnera. Klasičnu tragediju o muško-ženskim odnosima u društveno zadanom kontekstu 19. stoljeća, odnosno analiziranje relacija između klasa – gospodarice i sluge – redatelji pokazuju iz vizure slugove zaručnice a poznata će priča biti predstavljena u multimedijalnoj formi.

RASPORED:

11.9. u 20h @ ZJM – La Mama Cantata
14.9. u 19:30 @ HNK – Poslije bitke
15.i 16.9. u 20h @ ZKM – Gospođica Julija
20. i 21.9. u 20h @ ZKM – Iznajmljuje se
27. i 28.9. u 20h @ MSU – Feministička predstava bez naslova
28. i 29.9. u 20h @ ZKM – Zatvaranje ljubavi

Predstava ‘Zatvaranje ljubavi’ hit je pariškog Theatrea de Gennevilliersa, u koncepciji i režiji francuskog redatelja Pascala Ramberta. Izvorno je pisana za dvoje izvođača – Audrey Bonet i Stanislasa Nordeya – i govori o paru koje proživljava trenutke kad se njihova ljubav zatomila, trenutke otuđenja, stvorene distance, konfuzije nad osjećajem da je ljubljena osoba postala preko noći stranac, trenutke preispitivanja.

Queer i feminizam na Festivalu svjetskog kazališta

Samo će festivalsko otvorenje biti pomalo queer – jer se Festival svjetskog kazališta otvara – s partyjem! Svojevrstan kazališni party, tim više, dolazi iz kultnog njujorškog kazališta La MaMa (gdje su prošle godine održane Perforacije u New Yorku) pod nazivom ‘La MaMa cantata’ a posvećena je utemeljiteljici teatra Ellen Stewart.

Ipak, možda je ipak upečatljiviji naslov bez naslova, točnije ‘Feministička predstava bez naslova’ redateljice i dramatičarke Young Jean Lee i njezine Kazališne kompanije. U njoj šestoro karizmatičnih zvijezda dramskog teatra, plesa, cabareta i svijeta burleske u predstavi bez riječi pozivaju gledatelje na veselo, fluidno i gotovo bezgranično istraživanje pitanja identiteta u suvremenom društvu. Ta transcendentna predstava s mnogo humora i emotivnosti analizira pitanje roda te što to znači biti Drukčiji u današnjem svijetu u kojem su postojeći društveni kanoni samo načelno podložni toleranciji prema Drugome, kao i što znači svjesno ne živjeti u umrtvljenom i neaktivnom stanju status quo. Feministička predstava bez riječi je britka i šarmantna, ekstravagantni spoj plesa i mime, subverzivna u isto vrijeme.

Više o izvedbama na desetom Festivalu svjetskog kazališta potražite na službenim stranicama i narednih tjedana na Queer.hr-u!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike