FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Beograd Pride uputio poziv političarima

objavljeno:

29. 08. 2012.
Beograd Pride uputio poziv političarima

autor:Organizatori beogradskog Pridea uputili su pismo političarima iz cijeloga svijeta u kojima su ih pozvali da iskažu svoju podršku beogradskoj Paradi ponosa.

Pride će se održati u Beogradu u trajanju od 30. rujna do 7. listopada s tim da će se sama povorka održati 6. listopada u samom centru grada. Ovim putem prezentirali su i organizaciju “Beogradska Parada ponosa” koja je osnovana s ciljem da koordinira sve buduće Parade ponose uz njihov prateći program poput “Pride tjedna” i “Pride foruma”.

“Pozivamo Vas da nam se pridružite u Povorci ponosa u Beogradu i date konkretnu podršku LGBT zajednici u Srbiji. Vaša nazočnost također će pridonijeti poboljšanju sigurnosti od strane srpske policije”, istaknuto je u pismu.

No, organizatori nisu propustili podsjetiti koliko dugo traje njihova borba sa srpskom vlasti te su napomenuli kako je prvi pokušaj održavanja Pridea bio 2001. godine kada su organizatori naišli na nerazumijevanje države koja nikako nije htjela surađivati s njima i pružiti im zaštitu te da su sudionici Pridea bili izloženi verbalnim pa čak i fizičkim napadima.  Nitko od napadača na Pridea nije bio kažnjeno gonjen.

Idući pokušaj održavanja Pridea bio je 2009. godine te su pregovori organizatora i države bili ohrabrujući do dana prije Pridea kada je pred organizatore stavljen ultimatum – ili će preseliti događaj iz centra Beograda ili će događaj biti otkazan. Kako je vidljivost primarna pri održavanju Prideova, organizatori nisu pristali na preseljenje te je država zabranila održavanje Pridea. Ovaj slučaj prijavljen je Europskom sudu za ljudska prava te se presuda još uvijek čeka, dok je Ustavni sud Srbije odluku vlade proglasio neustavnom.

Nakon zabrane, 2010. godine, održan je Pride u Beogradu koji je bio obilježen neredima u organizaciji desničarskih skupina, no policija je uspjela zaštiti sudionike Pridea kojima su se pridružili i neki državni dužnosnici kako bi iskazali podršku. No, od 6000 huligana, samo njih 250 je privedeno sa vrlo malim brojem optuženih koji, prema organizatorima beogradskog Pridea, već daju izjave kako će svaki budući Pride zaustaviti.

“U 2011. godini, nakon mjeseci priprema i stotine sastanaka koje smo imali s policijom, gradskim vlastima i ostalima, Pride je bio zabranjen 48 sata prije početka. Kao razlog, vlada spominje “prijetnju nacionalnoj sigurnosti”, unatoč činjenici da nitko od ekstremista nije uhićen radi priprema na počinjenje kaznenog djela”, navodi se.

Organizatori su istaknuli kako bi bili zahvalni ako bi političari iskazali svoju podršku sudjelovanjem na Prideu, pisanjem pisama podrške, kao i pisanjem srpskim vlastima (premijeru, predsjedniku, ministru unutarnjih poslova) te da je njihov odgovor bitan radi podizanja svijesti i jačanja javne podrške.

“Ako trebate bilo kakve dodatne informacije o događaju i organizaciji, molimo ne ustručavajte se kontaktirati nas: [email protected] ili kontakt Goran Miletić na [email protected] (mobitel: 381 63 250 433)”, poručuju iz Beograda.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike