FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Još ništa od novca iz srpske državne blagajne za promjenu spola!

objavljeno:

28. 08. 2012.
Još ništa od novca iz srpske državne blagajne za promjenu spola!

autor:Iako je prošle godine najavljeno kako će se operacije promjene spola u Srbiji po izglasavanju novog  Zakona o zdravstvenom osiguranju početi provoditi od rujna ove godine o državnom trošku (Klik: Promjena spola o trošku države u Srbiji), sve je izglednije da će se na samu provedbu operacija pričekati.

Formirana je komisija  na čelu sa prof. dr. Aleksandrom Miloševićem koja će odlučivati o pacijentima, no još uvijek nije poznato koje sve troškove će pokrivati Republički fond za zdravstveno osiguranje jer se komisija još uvijek nije sastala s RFZO-om.

“U povjerenstvu su psihijatri, kirurzi, endokrinolozi, i naša preporuka bi bila da Fond pokrije troškove endokrinološke i psihijatrijske pripreme, kao i kiruršku intervenciju. To znači da država ne bi financirala estetske zahvate. Operacijom bi se promijenio spol, ali ako netko želi veće grudi, to već spada u domenu estetske kirurgije”, istaknuo je Milošević u razgovoru za 24sata.

Napomenuo je da je trenutno od 10 do 12 pacijenata spremno da se podvrgne ovakvom zahvatu, te  da “odlasku pod nož” prethode vrlo temeljne psihijatrijske procjene. Prije svega, da bi netko uopće mogao konkurirati za ovakvu operaciju potrebna je dijagnoza poremećaja rodnog identiteta te se osoba podvrgava operaciji nakon što prođe kroz minimum jednogodišnje praćenje psihijatara i psihologa, a zatim moraju početi primati hormonsku terapiju, te 6 do 12 mjeseci nakon toga osobe stječu pravo na operaciju.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike