Natječaj za lezbijke i biseksualke u BIH

Sarajevski-otvoreni-centar

Sarajevski otvoreni centar u suradnji s organizacijom Kvinna till Kvinna poziva sve biseksualke i lezbijke da pošalju svoje priče o svojem osobnom životu i coming outu.

Biseksualke i lezbijke u Bosni i Hercegovini, kao dio šire LGBT zajednice, su diskriminirane na dvije osnove: prvo, kao žene u patrijarhalnom društvu i drugo zbog seksualne orijentacije u heteronormativni društvu, naglasili su iz Sarajevskog otvorenog centra. Istaknuli su posebno diskriminaciju biseksualki koja dolazi iz same LGBT zajednice, naime biseksualnost se često smatra “fazom”, kao i što ih se i optužuje da se prilagođavaju društvu kroz negiranje svog lezbijskog identiteta.

Osim fizičkog nasilja prema lezbijkama i biseksualkama, prisutna još jedna vrsta diskriminacije, a to je ignoriranje životnog stila biseksualki i lezbijki i njihova nevidljivost u bosanskohercegovačkom društvu. Ovim natječajem Sarajevski otvoreni centar želi osnažiti “biseksualke i lezbijke u Bosni i Hercegovini i ponuditi im prostor da ispričaju svoju priču o lezbijskom / biseksualnom identitetu, drugosti i drugačijosti, ne (prihvaćanju); njihovom unutarnjem svijetu: strahovima s kojima se suočavaju, stidu, oprezu, ali i hrabrosti, slobodi i, konačno, coming out-u.

Publikacija s odabranim pričama bit će objavljena krajem 2012. godine, a osim osobnih priča, sadržavat će i intervjue s biseksualkama i lezbijkama iz Bosne i Hercegovine. Poziv vrijedi za lezbijke i biseksualke iz Bosne i Hercegovine, a posebno je naglašen poziv lezbijkama i biseksualkama iz manjih bosanskohercegovačkih gradova.

Za sudjelovanje potrebno je poslati tekst u dužini od najmanje 8000 znakova, bez automatskog formatiranja, pisanih fontom 12pt Times New Roman, razmakom između redova od 1,5, bez uvlačenja reda i margina. Pored priča, mogu se slati i fotografije, crteži, pjesme i sve što se smatra da može postati dio publikacije koja svjedoči o životu biseksualki i lezbijki u Bosni i Hercegovini. Za objavljene članke nije predviđen honorar.

Natječaj traje do 30. rujna 2012. godine te se šalju na mail [email protected], a to je ujedno i adresa za sva dodatna pitanja u svezi ovog natječaja. Cilj je objavao najmanje 15 priča, ali, ovisno o rezultatima natječaja, moguće je objavljivanje i većeg broja priča.

O rezultatima natječaja prijavljene će biti obaviještene 5. listopada 2012. godine.

 

Leave a Reply