FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Snažne i senzualne žene vajmarske Njemačke

objavljeno:

23. 08. 2012.
Snažne i senzualne žene vajmarske Njemačke

„Oduvijek sam željela samo biti par očiju, šetati kroz svijet nevidljiva, samo s mogućnošću da vidim druge. Nažalost, vidjeli su me…“, izjavila je jednom prilikom Jeanne Mammen. Kao i njeni suvremenici vajmarske njemačke, slikar Otto Dix i karikaturist George Grosz, Mammen je bila promatrač i kritičar svijeta oko sebe, čiji su radovi često opisivali ulični život i nevidljive strane buržujskog društva tridesetih godina prošlog stoljeća.

Rođena u Berlinu 1890., ali odrasla i školovana u Parizu što je neupitno utjecalo na njen slikarski izričaj. Sa početkom Prvog svjetskog rata, Mammen odlazi iz Francuske čije je društvo zbog rata bilo neuobičajeno netrpeljivo spram stranaca. Osiromašena prilikom povratka u Berlin radi najraznolikije poslove kako bi preživjela, međutim, pritom upoznaje ljude iz različitih klasa koje će kasnije portretirati.

Karijera joj kreće uzlaznom putanjom dvadesetih godina nakon što je krenula s dizajniranjem postera za filmove i omota časopisa a do 1930. već je imala samostalnu izložbu svojih radova. Upravo na tom vrhuncu karijere ilustrira ‘Les Chansons de Bilitis’ Pierre Louysa, varijacije na temu lezbijske ljubavi.

Međutim, nakon dolaska nacionalista na vlast njezini radovi više nisu prihvatljivi. Nakon sudjelovanja u izložbi udruženja slikarica u Berlinu pojavljuju se prvi kritički tekstovi u nacističkim glasilima koji njene motive i likove proglašavaju „židovskima“. Umjesto da se prilagodi cenzorskim pravilima nekadašnjih suradnika u medijima, odbija dalje izrađivati plakate i naslovnice te preživljava radom na ulici. Okreće se kubizmu kao stilu.

Nažalost, zbog bombe koja je uništila zgradu u kojoj je živjela većina radova nije očuvana. Nakon Drugog svjetskog rata ponovno radi u javnosti, dizajnira setove u teatru i plakate. Mammen je s vremenom razvila naviku nepotpisivanja i nedatiranja radova. Vjerovala je kako se radi nebitnim informacijama za umjetnost koja treba biti proučavana drugim osjetilima.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike