FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

U subotu drugi Prag Pride, očekuju se tisuće posjetitelja

objavljeno:

16. 08. 2012.
U subotu drugi Prag Pride, očekuju se tisuće posjetitelja

Zagrijavanje za drugi po redu Prag Pride započelo je ovog ponedjeljka a kulminirati će velikom povorkom u glavnom gradu Češke u subotu. Kao mladi festival ponosa i ove je godine Prag Pride privukao veliku medijsku pozornost, ali i val potpora, posebno nakon prošle godine kada se predsjednik Václav Klaus odbio distancirati od homofobnih komentara svog suradnika koji je festival nazvao proslavom devijantnog ponašanja. (Klik-na-flash: „Češki se predsjednik boji gejeva“)

Kao njemu inat, organizatori su se odlučili da ovaj tjedan proslave njihovih identiteta bude posve inkluzivan i zabavan – s glavnim ciljem da se pokaže kako Prag ima veliku i aktivnu LGBT zajednicu koja se smatra ponosnim djelom češkog društva. Naći će se tu tako tipični sadržaji nekog pride weeka: debate, diskusijske grupe, umjetničke izložbe, projekcije filmova, partiji i naravno – Povorka ponosa.

S druge pak strane Bohuslav Svobodá, gradonačelnik Praga, u svojoj je izjavi naglasio kako je povorka postala dio standardne selekcije kulturnih i društvenih događanja u Pragu, koju i drugi brojni civilizirani gradovi nude svojim stanovnicima. Grad je i ove godine službeni sponzor događanja.

Unatoč strahu od nasilja, koje je pratilo gotovo svaki istočno-europski Pride, prošle je godine Prag prošao bez ijednog incidenta. Organizatori naglašavaju kako je to zasluga podjednako policije ali i tolerantnog okruženja u kojem se događaj odvio.

Tradicionalno, niz je pro-prokreacijskih i obiteljskih udruga izrazilo javno protivljenje Prideu protuskupom, no očekuje znatno veći broj sudionika same povorke.

Američki je ambasador također poslao poruku podrške na otvorenju festivala u ponedjeljak, što je izazvalo bijes jedne od udruga (The World Congress of Families) koje su prozvale američku politiku kako nameće svoje vrijednosti istospolnog braka te stigmatizacije i marginalizacije svih koji mu se protive. Potpora SAD-a nazvana je tako kulturnim imperijalizmom.

Sa očekivanih preko dvadeset tisuća posjetitelja (nadaju se organizatori), subotnji je Prag Pride svakako ovomjesečna hit LGBTIQ destinacija centralne i istočne Europe. Što reći osim, wish we were there.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Kosmogina
Pitchkanterije


Marino Čajdo
Cocktail


Dina J.
Hipster Dyke


Dominik Colins
Qoohanje za romantike