FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zamislite Arielu na mjestu Aladdina i Jasminu na mjestu Erika

objavljeno:

8. 08. 2012.
Zamislite Arielu na mjestu Aladdina i Jasminu na mjestu Erika

autor:Umjetnica Sian Jones s britanskog otoka Guernsey naišla je na neočekivano burnu reakciju nakon što je postavila izložbu s Disneyevim likovima koji se ljube.

Problem naravno nije u samom poljupcu, nego u tomu što je uparila i istospolne parove likova iz crtića.

Jones je svoje radove izložila na Guernsey Annual Art festival i dvije su se slike ispostavile problematičnima – na jednoj se ljube mala sirena i princeza Jasmina, a na drugoj Jasminin izvorno od strane Disneyevih scenarista zamišljen partner, Aladdin koji se ljubi s princom Erikom u kojeg se u crtiću pak zaljubila sirena Ariela.

Time je dakle umjetnica napravila duhovitu križaljku, no njezina je diverzija u izvorni tijek priče polučila velikom medijskom pozornošću: naslovnica lokalnih novina, intervjui na lokalnim radiostanicama i članak na portalu thisisguernsey.com ispod kojeg se može pročitati preko 100 komentara – od kojih su neki i pozitivni, a zahtijevaju i još LGBT parova.

Svoje je kritičke primjedbe izrazio direktor osnovne škole , rekavši da, dok s jedne strane on „nije niti predrasudan niti anti-gej“, malo ga je „zatekla umjetnica koja je prikazala velike slike Disneyevih likova u scenama s istospolnim poljupcima“: „Ne mislim da bi obiteljski događaj poput ovog trebao biti mjestom na kojem se izlažu ovakvi radovi. Malo je teško objasniti mališanima zašto se ljube Ariela i Jasmina, te Eric i Aladdin, a da ne spomenem visok stupanj kršenja autorskih prava koje je ovdje na djelu. Mislim da bi Disney INC. bio još manje impresioniran od mene!“

Za britanski lezbijski magazina DIVA, Jones je rekla da je potpora LGBT zajednice bila velika, međutim da unatoč velikom interesu za slike nijedna još nije prodana pa sve borave još uvijek u njenoj spavaćoj sobi.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike