FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sjedinjene Američke Disforije

objavljeno:

3. 08. 2012.
Sjedinjene Američke Disforije

“Disforija” od grčkog; “teško za podnositi” označava stanje depresije, nezadovoljstva i indiferentnosti za svijet oko njih.

Nedavno je izašla bombastična vijest o promjeni terminologije od strane Američke psihijatrijske asocijacije i njihovog dijagnostičkog priručnika DSM-a. Amerikanci su, navodno, napravili veliki iskorak i zamijenili dosadašnji “poremećaj rodnog identiteta” terminom “rodna disforija”. Slično kao i sa situacijom između Izraela i Palestine, iako malo manje dramatično, dobivamo jednostranu priču bez puno razmišljanja zbog posvemašnje amerikanizacije ne samo kulture i društva, nego i novinarstva. Tako Ameri napisali kako su najbolji, a drugi prepisali ne razmišljajući što to znači.

povezane vijesti

Iako promjena termina doprinosi smanjenju stigmatizacije medicinskog osoblja prema transspolnim osobama, smatram kako je u globalu promjena termina irelevantna jer nije donijela ništa novoga, kao ni ono najočekivanije: brisanje iz klasifikacije u potpunosti.

No, ovakvo djelovanje od strane APA-e nije čudno, jer zapravo predstavlja njihov uobičajeni način rada. Podsjetimo kako je slično bilo i s homoseksualnosti, najprije se homoseksualnost izbrisala pa dodala ego-distonična homoseksualnost, koja je onda tek kasnije maknuta.

Dok DSM samo klasificira mentalne poremećaje, “konkurentni” ICD Svjetske zdravstvene organizacije s druge strane klasificira bolesti i stanja svih medicinskih grana se ipak puno teže i sporije mijenja, no puno odmjerenije i s puno većim koracima. Npr., ponovno na primjeru homoseksualnosti  iako je dosta kasnije maknula homoseksualnost s popisa bolesti, učinjeno je to odjednom, bez ikakvih međufaza.

Lijepo za znati da se radi na smanjenu stigmatizacije i diskriminacije, no unutar domene transspolnosti imamo još mnogo problema s kojima se medicinska zajednica teško nosi i gdje se lome koplja s transspolnom zajednicom; pitanje prekida hormonske terapije za azilante ili kod osoba koje su ih uzimale na svoju ruku ilegalno prije ulaska u tretman, dostupnost adekvatne njege nakon tranzicije itd.

National Health Service

Za kraj spomenimo, kako promjena samog naziva ne mijenja dijagnostičke kriterije niti mijenja stav, samo mijenja riječ “poremećaj” s “disforija” koja zapravo predstavlja nešto prilično loše. Također, ono što se rijetko spominje su neke zemlje koje se toliko ne hvale oko nekih velikih koraka kao npr. Velika Britanija. Tako, National Health Service (NHS) uz besplatnu i potpuno plaćenu tranziciju, specijalizirane klinke i sve popratne sadržaje (npr. elektroliza dlačica, medicinsko tetoviranje itd.) izdaje i masu pamfleta i knjižica s informacijama pisanima od strane transspolnih osoba za transspolne osobe. Osim toga, NHS je organizacija koja rodnu disforiju ili poremećaj rodnog identiteta ne klasificira kao bolest ili poremećaj već: “stanje u kojem je u nekim slučajevima potrebno pružiti medicinski tretman”.

Disforični Balkan

S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze transspolne osobe u Hrvatskoj je li uopće važno koja se klasifikacija koristi? (Odgovor: ICD) Dovoljno za reći kako kirurških timova nemamo, a rijetko se nađe i koji endokrinolog koji je voljan uhvatiti se u koštac s tim. Isto tako, treba reći kako je donedavno velika odgovornost ležala i na samoj trans zajednici u Hrvatskoj koja je, do sada, bila neorganizirana ili slabo povezana. No, sada se i to mijenja osnivanjem prve transspolne organizacije Trans Aid, nije ni na odmet podsjetiti kako se i Vlada obećala pozabaviti problematikom prilikom mijenjanja imena.

Može li nam kao primjer poslužiti Crna Gora koja uvodi mogućnost izjašnjavanja roda sukladnom vlastitom identitetu a nevezano uz biološki spol? Prijedlog je to koji svakako obećava, no isto tako treba navesti kako se nudi mogućnost identifikacije šifrom.

Šifriranje nečijeg identiteta, pogotovo kada ta osoba ulazi u zdravstveni sustav kao pacijent je, zapravo, krajnje smiješno. Time se pretpostavlja kako zdravstveni djelatnici nisu sposobni čuvati profesionalnu tajnu što predstavlja i jednu od najvažnijih dužnosti liječnika i ostalog osoblja u zdravstvu. Nadalje, time još više udaljavamo odnos između liječnika i pacijenta, pretpostavljamo diskriminaciju i sve ostale negativne stvari. Umjesto učenja i međusobnog pozitivnog djelovanja uvodimo šifre kao identifikatore, pitam se kad će i bar-kodovi?

Za kraj za sve vas koji se još lomite oko roda i spola i svih mogućnosti stiže pomoć kao pjesmica:

“Women are women regardless of sex,
And men are men in same respects.
You can be both,
Or a mix of the two,
Or you can be neither if that’s what suits you.
But people are people whatever their parts,
Because what really matters is inside of our hearts!”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike