FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pulski film festival opet s queer naslovima

objavljeno:

26. 07. 2012.
Pulski film festival opet s queer naslovima

autor:U Puli je trenutno u tijeku 59. Festival igranog filma, u sklopu kojeg će ove godine u natjecateljskoj glavnoj sekciji Nacionalnoga programa biti prikazano dvanaest hrvatskih dugometražnih igranih filmova,  ali i dva filma queer tematike. Kako smo već pisali, queer selekcija je već tradicija ovog festivala: KliK!-na-članak: Pula je queer.

Na svečanosti otvorenja bili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, potpredsjednik Hrvatskog sabora i posebni izaslanik predsjednika sabora Nenad Stazić te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ono što je ove godine na Pula film festivalu posebno i što je zaslužilo queer pažnju jest uvrštavanje čak dva kvalitetna queer filma u selekciju.

Prvi je film “Parada” srpskog redatelja Srđana Dragojevića (Klik: Film ‘Parada’ – ako možeš biti na 1. crti radi nečeg svog, nije bitno tko si) koji je od početka prikazivanja pokupio simpatije publike i kritičara, a prikazan je u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea (Klik: Film Parada u programu Berlinalea). O Dragojevićevom filmu već je mnogo toga rečeno, a činjenica kako je film bio jedan od gledanijih i u Hrvatskoj i u Srbiji samo je pokazalo kako je Dragojević uspio otkriti balans između komedije i drame koji odgovara regionalnoj publici. Na prikazivanju filma koje je bilo u ponedjeljak, 23. srpnja, prisustvo ovog reditelja i glumačke ekipe u kojoj su bili glumci Nikola Kojo, Miloš Samolov i Goran Jevtić izazvalo je dodatnu medijsku pažnju.

Drugi, u pravom smislu te riječi, queer film koji je prikazan na pulskom festivalu je film “Romeos” (na slici je scena iz filma), njemačke redateljice Sabine Bernardi koja se hrabro uhvatila u koštac s LGT tematikom. Naime, radnja filma se vrti oko dvadesetogodišnjeg transmladića Lukasa  i uzima hormone kako bi se pripremio za operaciju promjene spola. Seli se u veliki grad, a u tom teškom razdoblju pomaže mu prijateljica Ine (inače lezbijka), koja jedina zna njegovu tajnu. U novom društvu Lukas se počinje zanimati za atraktivnog mladića Fabija, što dodatno zakomplicira njegovu životnu situaciju jer se nalazi pred velikim pitanjem – reći Fabiju istinu ili je prešutjeti? U ulozi Lukasa je Rick Okon, a film možete pogledati sutra, 27. srpnja 2012. godine u 17 sati u kinu Vali.

Inače oba filma su bila prikazana na Berlinaleu 2011. godine te je Pula film festival selekcijom ova dva filma zaista dokazao kako su queer teme uspjele ući u mainstream na velika vrata, a završetak festivala je ovu subotu, 28. srpnja 2012. godine.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike