FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Opet zadrške oko transprava

objavljeno:

20. 07. 2012.
Opet zadrške oko transprava

Nade da će nova vlada i predsjednik uvesti novu – inkluzivnu – eru u Francusku malo su skresanih krila prošli tjedan kada su  senatori suočeni s prvom prilikom da uvedu legislativnu zaštitu trans manjine odbili to učiniti, piše britanski PinkNews.

Njihove akcije odmah su osudile transudruge u državi koje su upozorile da se time krše predizborna obećanja novoizabranog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je tijekom svoje predizborne kampanje uvjeravao birače da će se boriti za trans prava ravnopravno s pravima drugih manjinama. Pitaju se je li to samo prvo prekršeno obećanje u nizu koji će uslijediti.

Čini se da se ponavlja stara priča – čak i kada neka vlada proklamira vlastitu LGBT-inkluzivnu politiku, ipak se na kraju to svodi na LGB, ili točnije LG-inkluzivnost. Tako je možda premijer početkom srpnja potvrdio da će se do kraja godine u Francuskoj sretni gej i lezbijski parovi vjenčavati pod okriljem državnog aparata (KliK!-na-članak: Istospolni brakovi u Francuskoj do kraja godine!), no s transpravima zadrške nastaju pri utvrđivanju osnovnog seta pojmova koji će se uopće koristiti.

Problem je nastao kada je Senat raspravljao o promjenama francuskog zakona o seksualnom uznemiravanju unutar kaznenog zakona. On pruža zaštitu prema 18 različitih osnova, uključujući spol, rasu, i invaliditet kao i kriterije koji dosad nisu bili uključeni u anglosaksonsko prava, kao što su fizički izgled ili “običaji”. Također uključuje i “seksualnu orijentaciju”.

Prošloga petka, unatoč postojanju inicijative, Senat nije glasovao oko uključivanja rodnog identiteta na ovaj popis -  nego je odabrao „mekšu“ opciju – seksualni identitet. Aktivisti su sad zabrinuti jer taj pojam još nije definiran zakonski te će ostati na sucima za slobodnu interpretaciju – a to znači da ovisi o otvorenosti svjetonazora, senzibilitetu i u krajnjoj liniji upućenosti pojedinačnog suca, što je situacija u kojoj se niti suci, niti ostali uključeni u sudske procese ne bi smjeli nalaziti, jer postavlja u pitanje objektivnost pojedinačne presude.

Aktivisti su revoltirani, jer, kako ističu, u travnju je još, odgovarajući na izravno pitanje hoće li dodati “rodni identitet” na popis zakonom zaštićenih obilježja, Hollande izustio kategorijalno i nedvosmisleno “oui”.

U to vrijeme on je bio izjavio: “Ja ću se boriti protiv SVAKE diskriminacije. Ja sam zato da se rodni identitet uvrsti među zaštićena obilježja u zakone o diskriminaciji. ” Aktivisti nagađaju da je sadašnji omekšani pristup odabran kako bi se postigao konsenzus s desničarskim zastupnicima. Objavili su priopćenje u kojem upozoravaju na šire područje značenja rodnog identiteta: “Neuspjehom pri uključivanju rodnog identiteta u zakon spriječit će se učinkovito djelovanje ne samo protiv transfobije, nego i protiv seksizma.“


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Dina J.
Hipster Dyke


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Marino Čajdo
Cocktail


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike