FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ljetni predah – pred zanimljivu jesen

objavljeno:

19. 07. 2012.
Ljetni predah – pred zanimljivu jesen

autor:Članovi HNSa i SDPa očito se ne mogu nikako složiti oko LGBT politike. Nakon što je HNS reagirao nakon priopćenja Centra za LGBT ravnopravnost i pri raspravi o zakonu o medicinskoj oplodnji apelirao da se iz njega ukloni diskriminacija lezbijki u životnim partnerstvima, ispostavilo se da njihovi amandmani ipak nisu prihvaćeni.

Pitanje razilaženja stavova stranaka – ili ipak pojedinaca?

Primjerice, Vesna Pusić, HNSovka, pohoditeljica Prideova, zagovarateljica u javnom i medijskom protoru – hej, homofrendica desetljeća! – nije za zakonsku regulaciju posvajanja – zbog toga što, kako kaže, „društvo nije zrelo“. (KliK!-na-članak: Pusić bi davala prava ali kaže da ne može još ).

Podsjeća li to na nečiju tuđu izjavu?

Osoba A: „To nije dio Obiteljskog zakona jer morate provoditi ono za što možete uspostaviti u jednom trenutku konsenzus, a to znači da postoje još uvijek različiti stavovi vezani na posvajanje djece”

Osoba B: „Ako bismo ih regulirali Obiteljskim zakonom, imali bismo žestoke otpore, kako Katoličke crkve, tako i dijela društva. Povećat ćemo prava, izjednačiti ih s bračnima, ali im dati drugo ime“

Osoba A je tu Pusić, a B premijer Milanović, SDPovac. Član, međutim iste stranke kao i ministar branitelja koji se svojim izjavama nastavlja direktno na njihove:

Osoba C: „Iako djeca u domovima u načelu imaju dobru skrb, nemaju obitelj.(…) Možda bi u početku (bila šikanirana), ali društvo treba mijenjati, a ne posustati u evoluciji zbog nekih desnih, radikalnih stavova.“

Dakle to jest pitanje obitelji i ne, ne treba čekati društvo da evoluira samo od sebe pa onda mijenjati zakone. Zakoni su međutim najavljeni, ali pojedini političari se očito ne mogu složiti niti oko termina njihove rasprave!

Zar je krumpir toliko vruć da treba čekati zimu?

Dok se još u vrijeme Prideova predviđalo da bi zakon o partnerstvima u primjenu već mogao doći do kraja godine (KliK!-na-članak ), u međuvremenu se čini da se pred raspravu o tom zakonu treba riješiti nekoliko krupnih zalogaja: prvo treba proći rasprava o obiteljskom zakonu, zatim se treba popisati popis prava koja će se LGBT populaciji ići milostivo udijeliti (posvajanje se čini sve nevjerojatnijom opcijom), a također treba vidjeti kako tim zakonom riješiti neke nesretno izvedene rupe u drugim zakonima, poput ovog najnovijeg o zakonski pomognutoj oplodnji. Naime prema najnovijim izjavama iz HNS-a, kako piše tportal, novim bi se zakonima „postupke medicinski potpomognute oplodnje nastojalo omogućiti i ženama istospolne orijentacije i neovisno o bračnom statusu“. Živi bili pa vidjeli.

Kako se popis velikih očekivanja pred zakon o životnom partnerstvu povećava, tako se udaljava i datum predviđanja prokretanja konkretne procedure njegovog donošenja. U međuvremenu čak i u HNS-u bojažljivo izjavljuju da bi u onom terminu – kad se isprva najavljivalo njegovo stupanje na snagu, dakle do kraja godine – zakon trebao vjerojatno doći na prvo čitanje u sabor.

Naravoučenje: Ako te strah primiti vrući krumpir, pričekaj zimu da se ohladi sam


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike