- Queer.hr - http://queer.hr -

Srpski festival podržao LGBT aktivizam – povoljne prognoze za Beograd Pride 2012!

Posted By On July 18, 2012 @ 11:36 am In Izdvojeno,Politika,Regionalna | No Comments

Marina Perazić, Katarina Žutić, Srna Lango, Ida Prester, Lee Man, Luna Lu, Una Senić i Stevan Filipović, redatelj filma “Šišanje” podržali su inicijativu organiziranja povorke ponosa u Beogradu i dali otvorenu potporu LGBT pravima u Srbiji, tijekom Exit festivala.

[1]Pjevačica Marina Perazić, koja je nastupala i na zagrebačkom Prideu 2010. godine je na tribini podrške beogradskom Prideu naglasila da “često nastupa u gej klubovima” i da se tada osjeća “fantastično”: “Radije nastupam po gej nego po strejt klubovima, jer me u gej klubovima ne promatraju kao objekt nego kao osobnost”, rekla je. Glumica Srna Lango ocijenila je da se u Srbiji mržnja “zapatila kao zgodan hobi”, i da je vrijeme da se u Srbiji brendira dobrota. Ona je rekla da LGBT osobe postoje od kako postoji svijet i da nisu nikakvi “svemirci”.

Koalicija od 6 udruga organizirala je informativni štand na Exit festivalu gdje su svio zainteresirani mogli upoznati aktiviste i dobiti informativne materijale – ali također i ono što najčešće privlači prolaznike štandovima: promotivni material – cekere i lepeze u duginim bojama.  Zahvaljujući QR kodu koji se nalazio na materijalima kampanje, posjetitelji su upućivani na Loud & Queer binu, na kojoj su svojim DJ setovima podršku LGBT zajednici dale Luna Lu, Una Senić i Marina Perazić koja je izvela svojevrsni performans s lepezama duginih boja.

Razgovarali smo s Bobanom Stojanovićem iz Queerije o iskustvima s ovogodišnjeg Exita i planovima za Beograd Pride najesen:

Q.hr: Koliko već traje suradnja s Exitom?
B.S.: Od kada postoji Exit daje prostor ljudima koji su različiti. Tokom svih ovih godina, Exit je bio domaćin brojnih sajmova organizacija civilnog društva, debata o ljudskim pravima, inicirao je ili podržavao različite kampanje. To je veoma važno jer je Exit ne samo muzički festival već i kulturna institucija koja kreira društvenu klimu. Jednostavno, na Exitu i da si homofob to moraš da zadržiš za sebe, jer je većina ljudi oko tebe friendly. [2]

Što se tiče Beograd Pride-a, Exit je sa nama permanentno od 2009.godine i nadamo se da će i ovogodišnja suradnja dati pozitivne rezultate. Mogućnost da na ovom festivalu diskutiramo o Prideu važna je i za nas, kao organizatore, jer nam dovodi publiku koji najvjerojatnije ne bi mogli da dovedemo sami. Sa druge strane, tako važne stvari održavaju kontinuitet zalaganja za demokraciju i ljudska prava u Srbiji.

Q.hr: Koliko je i zašto to značajno za LGBT pokret u Srbiji?
B.S.: Pitanje LGBT prava vezano je za urbanu kulturu, toponimi LGBT borbe su vezani za grad. A grad čine ljudi, kulture i supkulture, različitosti, muzika koja reflektira ritam ulica. Tu je znak jednakosti između zalaganja za LGBT prava i Exita, to je simbioza koja gej aktivizmu u Srbiji daje kredibilitet.

Q.hr: Prema iskustvu s Exita – bi li se onda moglo reći da je Novi Sad napredniji od Beograda?
[3]B.S.: Simbol Novog Sada je različitost na raznim nivoima. Takođe, ritam grada je mnogo mirniji, a duboko vjerujem da građani Novog Sada prepoznaju važnost poštovanja različitosti, između ostalog i zbog toga što grad dobiva puno toga od Exita, na koji dolaze vrlo, vrlo različiti ljudi. Svih dana festivala slobodno smo nosili majice sa različitim afirmativnim porukama vezanim za LGBT populaciju, zastavice duginih boja i niko nam nije ništa ni dobacio.

Q.hr: Što se tiče turista, to je jedna stvar – međutim, kakve su bile reakcije domaćih posjetitelja Exita?
B.S.:  Neočekivano pozitivne! Sa jedne strane,Exit jeste sigurno mjesto, nismo očekivali incidente ili nešto slično, ali, sa druge strane, razumijevanje i empatija su mnogo vidljiviji nego ranijih godina. Čuli smo čak i da je grupa od šest policajaca nosila zastavice Pride-a, ali nismo ih uspjeli fotografirati.
Akcija na Exit festivalu je početak kampanje “Zajedno protiv homofobije” koju će, u narednom periodu, realizirati koalicija šest LGBT organizacija civilnog društva iz Beograda, Novog Sada i Šapca, koji je podržao USAID u okviru programa Inicijativa javnog zagovaranja za civilnog društva, kojim rukovodi Insitut za održive zajednice (ISC).

Q.hr: Kakve su prognoze za Pride najesen?
B.S.:  Iako je politička situacija u Srbiji prilično kaotična, postoji jasna odrednica da je usmjerenost ka EU neophodna i da je treba intenzivirati. Također, Pride će biti prvi veliki zadatak za novu vladu i vjerujemo da neće željeti da padne na prvom ispitu. Moram naglasiti da su ove godine dvije stvari prilično drugačije u odnosu na sve ranije godine: postoji samoinicijativa da se podrži Pride (brojni umjetnici nam se javljaju s prijedlozima što bi mogli raditi), ali i volja da se o Prideu promišlja zajednički. Pored mišljenja intelektualnih i aktivističkih krugova, ove godine smo proveli istraživanje u nekoliko gradova Srbije, i kroz fokus grupe, razgovore s građanima – istražili smo što oni misle o Prideu, o LGBT pravima, o tome koliko znaju što mi uopće radimo. Pride se pokazao kao najvažniji događaj jer jedini dolazi do velikog broja ljudi, otvara niz problema sa kojima se kao zajednica suočavamo svakog dana, motivira ljude da prijavljuju nasilje, motivira mlade na autanje. Na nama je veliki izazov da u narednim godinama sve to usmjerimo na pravi način.

Q.hr: Počelo je ljeto – ima li odmora za beogradske prajdizane? Je li Hrvatska potencijalna destinacija?
B.S.:  Ove godine, kao i prošle nema odmora dok ne prođe Pride. Od dana kada smo Pride najavili radimo marljivo svakoga dana, i kao što smo više puta ponovili: Nema odmora dok traje obnova. Hrvatsko primorje je jedno od najljepših, ali mislim da će nas vidjeti tek narednog leta.

Pogledajte izvedbu Marine Perazić na Exitu s lepezama u duginim bojama:

Foto: Tamara Gavrlilović i Adam Puškar


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/24137/srpski-festival-podrzao-lgbt-aktivizam-povoljne-prognoze-za-beograd-pride-2012/

URLs in this post:

[1] Image: http://queer.hr/24137/srpski-festival-podrzao-lgbt-aktivizam-povoljne-prognoze-za-beograd-pride-2012/katarina-zutic/

[2] Image: http://queer.hr/24137/srpski-festival-podrzao-lgbt-aktivizam-povoljne-prognoze-za-beograd-pride-2012/lee-man/

[3] Image: http://queer.hr/24137/srpski-festival-podrzao-lgbt-aktivizam-povoljne-prognoze-za-beograd-pride-2012/marina-perazic-2/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.