FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Opet odgodili „nezgodan“ zakon

objavljeno:

17. 07. 2012.
Opet odgodili „nezgodan“ zakon

autor:Nakon što je SDP-ov ministar prilično smjelo usred medijske rasprave treba li lezbijskim parovima omogućiti medicinski pomognutu oplodnju otvorio temu posvajanja (i time zorno rekao bobu bob – jer riječ je tu uvijek o toj baba-rogi: smiju li pederi imati djecu), te jasno i glasno rekao da to pederi ne samo da mogu nego i trebaju, i to na sreću i radost svoje djece, upitnici su se počeli rojiti samo tako.

Podsjetimo, u subotu, 14. srpnja, ministar branitelja Predrag Matić Fred, rekao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju da misli da bi djeca u domovima „bila sretnija da se o njima brinu dvije žene ili, ako baš hoćete, i dva muškarca“ (KliK!-na-članak: Ministar branitelja protiv homofobnog zakona)

Samo malo – ministarstvo branitelja?

Da, dakle ministarstvo koje je do sada bilo povezano s obitelji, ali sada to međutim više nije. Ili? S druge strane ministarstvo koje je resorno za obitelj pri toj se temi pozvalo na bojazan od stigmatizacije djece u LGBT obiteljima (KliK!-na-članak: Ljudskopravaške udruge reagirale na izjavu ministrice Opačić! http://queer.hr/19248/udruge-protiv-ministrice-opacic/). Ali ni tu junačina Fred nije ostao kratak, nego kao da odgovara upravo gospođi Opačić, ustvrdio da zbog radikalnih stavova ne treba posustajati u trudu promjene društva na bolje.

Sve skupa zvuči nevjerojatno, te su ga iz drugog dnevnog lista, Jutarnjeg priupitali je li on to zbilja rekao. Jest, kaže, ali napominje kako je to njegov osobni stav, a ne stav vlade, jer službeni stav još nisu definirali: „Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovjek smatram da svima moramo osigurati istu razinu ljudskih prava, a posebno djeci. A, ponavljam, za dijete je uvijek bolje da odrasta u obitelji.“

Tko se boji rasprave još – 3 ministra za groš

Ministarstvo obitelji se dakle ograđuje od LGBT obitelji, ministar branitelja ih prihvaća, ali ne kao predstavnik vlade. Kuriozitetno je resornim ministarstvom s uspostavom nove vlade za „te-i-takve“ LGBT-ove postalo ministarstvo uprave. Arsen Bauk nam je već u intervjuu rekao da se pribojava na što će samo ličiti saborska rasprava o najavljenom zakonu o životnim partnerstvima (KliK!-na-intervju: Arsen Bauk: Očekujem da će neke biti sram političarskih izjava o zakonu o partnerstvima). A sada se čini da će unatoč najavama da bi se zakon mogao donijeti do kraja godine, u tom roku tek otići u prvo čitanje, kako saznaje Jutarnji.

Naime, treba prvo donijeti Obiteljski zakon. Koji govori o Obitelji. A kako kaže naš premijer, struh ga je Crkve a i nekih drugih, pa se tu neće raspravljati o ovim tim-i-takvim, LGBT-formacijama koje se neće nazvati obiteljima – „Ako bismo ih regulirali Obiteljskim zakonom, imali bismo žestoke otpore, kako Katoličke crkve, tako i dijela društva. Povećat ćemo prava, izjednačiti ih s bračnima, ali im dati drugo ime“ rekao je još prije par mjeseci.

A sada Jutarnji kaže da dakle rasprava o Obiteljima ide naravno prva, najesen, a nakon nje će se regulirati i partnerstva. Također, Ministarstvu socijalne politike i Ministarstvu pravosuđa, te pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić upućen je zahtjev da imenuju stručnjake u radnu skupinu za izradu zakona o partnerstvima. Za koje se samo nadamo da će biti životna a ne automehaničarska, pardon – registrirana.

Navode svog sugovornika iz vrha SDP-a: „Prava homoseksualnih osoba posljednje su pitanje ljudskih prava o kojem još nema društvenog konsenzusa. Ohrabruje nas što se i desne stranke u Hrvatskoj više ne protive izjednačavanju materijalnih i statusnih prava istospolnih i heteroseksualnih parova, i to moramo iskoristiti. Hoćemo li i kada dozvoliti istospolnim zajednicama posvajanje djece, ne mogu reći. Konkretna rješenja još nisu definirana, a vjerojatno će se o tome odlučiti tek nakon široke javne rasprave. A s obzirom na buku oko Zakona o MPO-u, očekujemo da će rasprava biti žestoka i duga.“

Čini se da LGBT obitelj i u glavama ove vlade ostaje velikim strašnim vukom, svim bojama duge unatoč.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike