- Queer.hr - http://queer.hr -

Nizozemska vlada otvorila vrata gej Iračanima

Posted By Dina J. On July 17, 2012 @ 12:20 pm In Flash,Međunarodna,Politika | No Comments

Nizozemska vlada objavila je ovog tjedna da gej Iračani koji se nalaze u zemlji mogu podnijeti zahtjev za azil na temelju straha da bi kod kuće proganjani radi svoje seksualne orijentacije.

Ova odluka donesena je nakon što je u lipnju gej Iračanima prijetila deportacija, a sam ministar Gerd Leers (na slici) zadužen za imigrantska pitanja stopirao je deportaciju. Nizozemska LGBT udruga COC istaknula je kako je ovo velika pobjeda za LGBT osobe iz Iraka koje su pobjegle u Nizozemsku kako bi izbjegli kazne, a možda čak i smrt radi seksualne orijentacije.

Koen van Dijk iz COC-a  istaknuo je kako je Irak jedno od najopasnijih mjesta za LGBT osobe: “Istraživanje je pokazalo da je 750 LGBT osoba ubijeno od 2003. godine. Postoje sustavne kampanje te vojska organizirano “lovi” osobe koje pokazuju znakove “devijantnog” ponašanja koje trebaju biti ubijene prema islamskom zakonu.”

Dakako najveći problem tražiteljima azila je dokazivanje toga da su gej, što je ponekad teško za nekoga tko je godina proveo skrivajući svaki trag svoje seksualne orijentacije.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/24099/nizozemska-vlada-otvorila-vrata-gej-iracanima/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.