FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Gladovanjem do LGBT prava?

objavljeno:

16. 07. 2012.
Gladovanjem do LGBT prava?

autor:Troje LGBT aktivista koji su 25. lipnja 2012. godine započeli štrajk glađu kako bi upozorili na kriminalizaciju istospolnih odnosa u čak 70 zemalja diljem svijeta i kako bi svojim štrajkom izvršili pritisak na francusku vladu da izvrši svoju dužnost i da podršku međunarodnoj rezoluciji Ujedinjenih naroda s kojom bi se dekriminalizirali istospolni odnosi diljem svijeta, nakon dvadeset dana prekinuli su štrajk.

Troje štrajkača su Louis-Georges Tin (na slici), osnivač Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO), Alexandre Marcel, potpredsjednik IDAHO-France, te Usaam Mukwaya, ugandski aktivist koji je bio uhićen i mučen u Ugandi radi svoje seksualne orijentacije.

Štrajk je prekinut nakon što je Tin od slabosti i gladi izgubio svijest i završio u bolnici: “Počeli smo naš štrajk glađu 25. lipnja, te smo bili slabiji iz dana u dan. Najgori osjećaji nisu bili glad, umor ili bol, nego ukupna ravnodušnost francuske vlade”, istaknuo je Tin te nastavio: “Kada sam stigao u bolnicu, doktori su me upozorili kako mi je ugroženo zdravlje, a pogotovo bubrezi. Sva trojica smo bili u opasnosti, pa smo odlučili prekinuti štrajk.”

Nakon dovođenja svojih života u opasnost, trojica aktivista zaključili su kako moraju drugačijim pristupom upozoriti francuske, britanske i američke vlasti na činjenicu da još uvijek diljem svijeta postoje zemlje u kojima su LGBT osobe u velikoj životnoj opasnosti, a iako je francuski predsjednik Hollande obećao Tinu kako će pomoći pri pripremi rezolucije o univerzalnoj dekriminalizaciji istospolnih odnosa u UN-u prije Skupštine u studenom, ovaj potez aktivista je trebao upozoriti Hollandea kako se na rezoluciji mora početi raditi istog trenutka kako bi što prije LGBT osobe diljem svijeta bile zaštićene. Naime, u interesu je da se rezolucija donese prije rezultat izbora u Sjedinjenim Američkim Državama jer postoji mogućnost da novi predsjednik neće podržavati LGBT prava na način kako to čini Obama.

Štrajk glađu pozdravio je i poznati ljudskopravaški aktivist Peter Tatchell, a Tin je istaknuo nezadovoljstvo što trenutni prioriteti francuske vlade nisu život i sloboda.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike