FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kontra i Iskorak: “Svi bitni zahtjevi u slučaju Krešić vs. FOI su usvojeni”

objavljeno:

16. 07. 2012.
Kontra i Iskorak: “Svi bitni zahtjevi u slučaju Krešić vs. FOI su usvojeni”

Presica povodom donošenja nepravomoćne presude u slučaju Krešić vs. Foi održana je jutros u prostorima Centra za ljudska prava a tom su se prilikom okupljenima obratili koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanac, tužitelj Dario Krešić te odvjetnik pravnog tima Iskoraka i Kontre Ivan Jelavić.

Podsjetimo, u petak je na ročištu održanom na varaždinskom Općinskom sudu donesena nepravomoćna presuda u kojoj je sud utvrdio kako je Fakultet organizacije i informatike diskriminirao Daria Krešića zbog seksualne orijentacije, uznemiravao i viktimizirao na radnom mjestu te mu je iznesena zabrana daljnjeg kočenja u napredovanju (Klik-na-članak: „Pala presuda: fakultet diskriminirao gej profesora“).

Na jutros održanoj presici Sanja Juras ponovila je kako sudstvo nije senzibilizirano po pitanju LGBT pitanja te u njemu još uvijek vlada homofobija, na što je i Queer.hr upozoravao prateći slučajeve koji se posljednjih godina vode na našim sudovima. Ipak, radi se o prvoj pozitivnoj presudi za diskriminaciju na radnom mjestu u Hrvatskoj te je Juras stoga zahvalila Uredu pravobraniteljice na pomoći ali i etičkom povjerenstvu Sveučilišta u Zagrebu koje je u svom priopćenju segregaciju Daria Krešića na FOI-u nazvalo „sekundarnom diskriminacijom“.

Homofobija kao lopovluk

Odvjetnik pravnog tima Iskoraka i Kontre Ivan Jelavić obrazložio je kako je širok tužbeni zahtjev bio potreban kako bi se uvažile sve bitne točke tužitelja, s obzirom da se radi o prvom takvom postupku u Hrvatskoj. S te strane, tužitelji su zadovoljni presudom, posebno djelom koji se tiče zabranom poduzimanja danjih radnji koje sprječavaju napredovanje Daria Krešića na FOI-u.

Navode Fakulteta organizacije i informatike o tome kako 80% tužbenog zahtjeva nije prihvaćeno nazvao je manipulacijom medija slikovitom usporedbom: „ako je lopov optužen da je ukrao deset slika a u postupku se ustanovi da ih je ukrao osam – on je i dalje lopov!“

Da su presudom obuhvaćena tri najbitnija zahtjeva složio se i Goran Selanac, koji je potvrdio riječi Pravobraniteljice kako se radi o presudi s presedanskom vrijednošću (Klik-na-članak: Pravobraniteljica o slučaju Krešić vs. FOI: “Presuda ima presedansku vrijednost”). Iako hrvatsko sudstvo ne funkcionira po principu presedana, Selanac je uvjeren kako će u budućnosti sudovi i odvjetnici proučavati tijek ovog slučaja, svjedočenja i dokazni postupak. Selanac smatra kako je ovim slučajem Ured pravobraniteljice još jednom opravdao svoje postojanje, posebno nakon nedavnog slučaja pokušaja pripajanja njihova ureda Uredu pučkog pravobranitelja.

Na pitanje o tih spornih 80% dijelova tužbenog zahtjeva, Selanac je naglasio kako većina njih nije ni trebala biti usvojena. Ipak, razmatraju žalbu na presudu prema jednom od točaka optužnice koja razmatra mogućnost postupka zaštite dostojanstva radnika u sličnim budućim slučajevima.

Dario Krešić kratko je rekao kako se nada da će se atmosfera na FOI-u promijeniti te da će se sada moći posvetiti svom akademskom radu. O tome hoće li tražiti naknadu materijalne štete u građanskom postupku, nije se još htio izjasniti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Dina J.
Hipster Dyke


Kosmogina
Pitchkanterije


Marino Čajdo
Cocktail


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike