FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

HNS napada zakon zbog pritužbe Centra za LGBT ravnopravnost!

objavljeno:

12. 07. 2012.
HNS napada zakon zbog pritužbe Centra za LGBT ravnopravnost!

autor:Jučer je završena rasprava o zakonu o medicisnki pomognutoj oplodnji. Kao što smo bili pisali, najnoviji oblik zakonskog prijedloga o kojemu se raspravljalo, još uvijek je transfoban ali i diskriminarujuć po lezbijke u životnim partnerstvima, jer doslovce propisuje da žene ne smiju biti u istospolnoj zajednici ne bi li ostvarile pravo na postupak! (KliK!-na-članak: Novi zakon: lezbofoban uz to što je transfoban!).

Tim Queer.hr-a reagirao je na nedopustiv oblik zakona, te smo ispred Centra za LGBT ravnopravnost izašli s javnim priopćenjem (Klik-na-članak: Centar za LGBT ravnopravnost: Prijedlog zakona o MPO diskriminira!), nakon čega je jučer na raspravi HNS podržavši naše prigovore iznio amandmane kojima ukazuje na diskriminatornu prirodu novog zakonskog oblika zahtijevajući njegovu korekciju.

HNS: „Ovaj je zakon korak unazad!“

U ovih 64 dana koliko traje rasprava o zakonu mi u HNS-u nismo promijenili stav da svatko ima pravo odlučiti želi li, ili ne želi, biti roditelj – otvorila je svoj govor zastupnica Sonja König. Ova politika, ova vlada u kojima i HNS ima ulogu, donijela je zakonski prijedlog koji ukida nepravdu koju je građanima Republike Hrvatske napravio prethodni oblik zakona, rekla je HNS-ova zastupnica. “To zapravo nalaže i zdrava logika.”

Ali unatoč činjenici da je u odnosu na zakon iz 2009. godine učinjen ogroman iskorak, ovaj konačan prijedlog u jednom svom dijelu čini i korak unazad u odnosu na oblik iz prvog čitanja  – nastavila je, naime ovaj konačan oblik zakona u članku 10 eksplicitno onemogućava pravo na medicinski pomognutu oplodnju poslovno sposobnim ženama koje žive u istospolnoj zajednici. „Ta odredba ne samo da je u suprotnosti sa zakonom o ravnopravnosti spolova, ta odredba ne samo da je u suprotnosti sa zakonom o suzbijanju doskriminacije – ta odredba ne samo da je u suprotnosti s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, ta odredba je u suprotnosti i sa ustavom Republike Hrvatske.“ – osudila je zakonski prijedlog.

Pravo na liječenje mora se omogućiti svima!

Jer svi navedeni zakoni, kao i ustav, zabranjuju diskriminaciju i jamče jednakopravnost, bez obzira između ostaloga i na seksualnu orijentaciju. A budući da je ovaj zakon prije svega medicinski, pravo na liječenje trebamo omogućiti svima. Stoga ulažemo amandman koji ukoliko ga Sabor prihvati omogućava pravo na medicinski pomognutu oplodnju svima bez obzira na to jesu li u braku, izvabračnoj ili istospolnoj zajednici.

Time ćemo kolegice i kolege pokazati da poštujemo Ustav Republike Hrvatske i dokazati da su pred zakonom zaista svi jednaki.“- zaključila je.

Naš drugi zadatak je da ovaj zakon bude svjetovni a ne crkveni.“ – nadodao je i HNS-ov zastupnik Igor Kolman.

Liberalni zakoni ne diskriminiraju prema tome s kime smo u vezi!

Svi oni među nama u Hrvatskoj koji se smatraju pripadnicima bilo koje religije imaju obaveze da se pridržavaju pravila koje njima njihova svoje religije. Ali ako a pravila moramo provoditi zakonima države – onda nažalost moram reći da crkve ne čine svoj posao – nastavio je: „A naš posao nije posao crkve – naš posao je posao države.“ Nadodao je i kako ministar Ostojić često govori da bi pri raspravi o ovom zakonu manje trebala biti riječ o svjetonazoru, i ideologiji, a da se njima u HNS-u čini potpuno neshvatljivim kako bi pomaganje i omogućavanje građanima da postanu roditelji moglo biti pitanje svjetonazora. „Nama se čini da je to pitanje zdravog razuma i elementarne humanosti.“ Ali još manje od ideološkog pitanja je ovaj zakon Jasenovac ili Bleiburg – nadovezao se na izjave HDZ-ovaca – ovako duboku uvredu već dugo nismo čuli u hrvatskoj javnosti, izrazio je svoje zgražanje.

Govor je zaključio s političkom opservacijom da je ovaj zakon često i od onih koji ga brane i od onih koji ga kritiziraju nazivan liberalnim,  što je naziv s kojim se on ne slaže. Takav zakon omogućio bi te postupke svima, eventualno bi odijelio one kojima je postupak omogućen  na teret države od onih koji bi ga sami plaćali. „Liberalni zakon ne bi diskriminirao ljude na temelju veze i tipa veze“ – nastavio je, napomenuvši kako će klub HNS-a podržati ovaj zakon, ali i da kolegice i kolege koje je toga strah u ovom trenutku mora „upozoriti da ovaj zakon još uvijek nije liberalan“.

Sljedeće je na rasporedu saborsko glasanje o amandmanima, a o ishodu glasanja kojime će se odlučivati i o amandmanima kojima HNS želi ukloniti diskriminaciju žena u istospolnim partnerstvima iz zakona, čitajte na Queer.hr-u.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike