Feminizam + Cybersex = Starke

Povodom koncerta na Zagreb Film Festivalu 2008.

Projekt je započeo u proljeće 2007.: u skladu s idejnim konceptom, sve započinje online, Myspace profilom i videom Poljubac.cum. Broj obožavatelja od tada raste, a zaredali su se i brojni nastupi – Starke su rođene!

Početni postav banda, Andreja i Jelena, preuzele su umjetničke nickove JeJe & Dre – što je očito referenca na gangsta rap, no svakako ne s ciljem odavanja počasti svojim uzorima: jedino pitanje koje se nameće slušatelju jest postavljaju li se one spram tog fenomena više ironično ili vise kritički. Scenski nastup uvijek upotpunjen provokativnom koreografijom i oskudnim kostimima, electro-trashy beat kao pozadina lascivnih tekstova koji uvijek duhovitim pristupom zadržavaju nastup unutar granica dobrog ukusa – mnogi ih, osnovano, smatraju usporedivima s Peaches, no također postoje velike razlike.

Zbog političko-geografskog konteksta njihovom se radu može čak pripisati i veća „težina“ – ipak time bosanska scena pretežno dominirana od strane muškaraca dobiva prve ženske underground zvijezde. Angažman i socijalnu osviještenost potvrđuje i činjenica da izvan banda djevojke rade u dobrotvornim organizacijama, te da su i sudjelovale u osnivanju organizacijueCURE.

Foto: QueerZagreb/Darko Vaupotić

Leave a Reply