FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Hrvatski sportaši s Eurogames stigli uz torbe pune medalja + FOTO s natjecanja

objavljeno:

6. 07. 2012.
Hrvatski sportaši s Eurogames stigli uz torbe pune medalja + FOTO s natjecanja

Eurogames 2012. završio je prošlog vikenda, točnije 1. srpnja, a na njemu je i ove godine sudjelovao pozamašan broj LGBTIQ sportaša koji su se natjecali u 14 sportova: njih čak 3800 uz 2200 podržavatelja i 4000 posjetitelja koji su mogli, osim natjecanja, pratiti i sudjelovati u konferenciji o ljudskim pravima, pravima manjina, jednakosti i poslovnim mogućnostima. Hrvatsku su na Eurogamesu predstavljali timovi LOOOK-a u odbojci, tenisu i badmintonu; qSPORT Zagreb u plivanju, badmintonu, odbojci i atletici te Queer Sport Split u plivanju, odbojci i hikingu.

Vrhunac godišnjeg treniranja

Plivačka natjecanja održavala su se na bazenima Hajós Alfred izgrađenih prije gotovo stoljeća po projektu slavnog mađarskog plivača na kojem su se već održavala inkluzivna sportska događanja, poput FINA Men’s Water Polo World Cup 2006. i LGBTIQ turnir Budapest Splash 2008., 2009. te 2010. na kojemu su sudjelovali i plivači iz qSPORT-a. Dva gore navedena hrvatska plivačka tima, iz Zagreba i Splita, zajednički su nastupili kao qSPORT (Ante, Boris, Branimir, Duje, Luciano, Tomislav, Tonči, Željko) a osim individualnih disciplina otplivali su i četiri štafete. Ante i Duje su, u svojim dobnim skupinama, na 100m slobodno osvojili broncu s tim da ju je Duje osvojio i za 50m leptir. Tonči je osvojio srebro na 100m leđno.

„Dobro raspoloženje počelo je još u vlaku kojim smo nas četvorica plivača iz Zagreba putovali i nastavilo se kad su nas na kolodvoru Keleti dočekali plivači iz Splita s natpisom Croatia-Horvátország kojeg su nosili na otvaranju igara. Proveli smo dva lijepa i vruća dana na natjecanju na otvorenim bazenima na otoku Margitsziget, koji se nalazi usred Dunava. Bodrili smo jedan drugoga i družili se s natjecateljima iz drugih zemalja. Svi smo bili oduševljeni atmosferom koja je istovremeno bila i natjecateljska i vrlo prijateljska. Odličan je osjećaj bio sudjelovati u četiri štafete, rame uz rame s plivačima iz drugih klubova od koji neki imaju i preko tri stotine plivača“, rekao nam je Boris.

Jednom od plivača, Branimiru, ovo je bilo prvo sportsko natjecanje. „Plivali smo skupa u Zagrebu cijelu godinu i ovo je bio kao neki vrhunac, konferencija u Splitu lagana najava ovoga što dolazi. Ukratko, prekrasno. Osjećao sam se kao u onim američkim filmovima o srednjoj školi, gdje se sve vrti oko sporta i završne prom. Imali smo i natjecanja i zabave, ogroman broj ljudi, hrpa veselih pedera i lezbi koji jednostavno guštaju“, kaže oduševljeno iščekivajući iduću natjecateljsku destinaciju – Antwerpen!

„Iako su se neki naši plivači natjecali i u drugim sportovima te nisu stalno bili s nama na bazenu, ovo je do sada bio najveći plivački tim iz Hrvatske na nekom internacionalnom LGBTQ plivačkom turniru. Za brojno prisustvo na turniru dobili smo i mnoge pohvale. Ja sam osvojio srebro na 100 leđa, ali najviše sam uživao u štafetama. Nakon dugo vremena što sam gledao kako štafete plivaju veliki timovi iz europskih metropola ove godine nas se skupilo dovoljno da i mi imamo štafete. Tu se osjeti pravi timski duh.“, izjavio nam je Tonči koji je, unatoč nekim sitnim organizacijskim propustima, oduševljen aktivističkom atmosferom na bazenu.

Eurogames bez potpore lokalnih vlasti i uz prijetnje radikalnih skupina

Naime, Urlike Lunaček, plivačica, austrijska predstavnica u Europskom parlamentu i lezbijka te velika zagovornica LGBTIQ prava obratila se prisutnima i još jednom naglasila važnost ovakvih okupljanja. Mađarski kompozitor Ivan Fischer se svima ispričao zbog homofobnog stava gradonačelnika Budimpešte a plivače i plivačice pozdravio je i danski ministar za sport i kulturu Uffe Elbæk, koji je i sam bio jedan od organizatora Out Games u Kopenhagenu 2009.

Ovo je prvi put da su Eurogames bile organizirane u Istočnoj Europi, uz isključivu podršku volontera, bez podrške lokalnih vlasti i prijetnje radikalnih skupina. „Ceremonija otvaranja osigurana kao svima nam poznati prajdovi, stroge kontrole na ulazima u sportske objekte i village, mjesto dnevnog okupljanja sudionika i večernjih partija, stalno su nas podsjećale na širi kontekst u kojima se igre odvijaju. Činjenica da su govori političara i aktivista na otvaranju te zatvaranju igara pobudili više emocija kod sudionika nego zabavni program govore o tome da su svi, bez obzira dolaze li iz tolerantnih zemalja Zapada ili zemalja Istočne Europe, prepoznali važnu poruku ravnopravnosti i tolerancije koju Eurogamesi nose.“, kaže Tonči.

Volonterski angažman iznimno je pohvalio i Boris: „Uložili su puno truda, entuzijazma i hrabrosti da se prvi put u istočnoj Europi održe EuroGamesi, unatoč tome što nisu imali nikakvu podršku političara i što su doživljavali prijetnje od strane ultradesnih skupina. Posebno je bilo emotivno zatvaranje igara kad su volonteri i organizatori dobili iskreni višeminutni pljesak. Mnogima od njih mogle su se vidjeti suze u očima, a emocije su ponijele i nazočne sportaše.“

Ostale medalje za hrvatske sportaše:

FOTO: Eurogames 2012. – Budimpešta

Vrijedi spomenuti osvojene medalje hrvatskih sportaša u badmintonu i tenisu na Eurogamesu: Đino je osvojio zlato u singlu i paru (B level tenis), Kiki srebro u singlu i zlato u paru (B level tenis) te Marin srebro u singlu i broncu u parovima (badminton C level) – tim LOOOK.

Jasmin je osvojio srebro u singlu i paru (A level badminton), Ante zlato u trčanju na 1500m a Željko zlato u bacanju koplja – tim qSPORT.

Queer.hr čestita još jednom velikom uspjehu naših sportaša na Eurogamesu!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije
Marino Čajdo
Cocktail


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike