FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Umjetna oplodnja za transmuškarce – u Hrvatskoj? Teško.

objavljeno:

5. 07. 2012.
Umjetna oplodnja za transmuškarce – u Hrvatskoj? Teško.

autor:Danas se u medijima mogu pročitati naslovi poput “Na umjetnu oplodnju mogu i žene koje postanu muškarci”. Riječ je o novom obliku Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je doživio izmjene pred drugo čitanje u Saboru. Koliko god naslovi bili obećavajući, iz članaka se ipak može pročitati prava istina: zakon je opet ostao pun nedorečenosti koje će dakle u praksi ovisiti o pojedincima (što je uvijek najgora opcija za sistematsko provođenje zakona), a mediji su u naslove članaka stavili ono što je već potrebno da se skrene pozornost čitateljske mase.

Što je učinjeno?

Izmjena prijedloga zakona, međutim, provedena je. Do sada je u njemu doslovce postojala zabrana MPO-e za osobe koje su promijenile spol, i to pod doslovce deguntantnim argumentom “zaštite dobrobiti djeteta”. Do izmjene je došlo na prijedlog saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, a spornom se paragrafu protivila i Dubravka Šimonović, članica radne skupine za izradu Zakona, upozorivši da se njime zadire u ljudska prava.

Bravo zakonotvorci. Bra-vo!

A sada, postupak koji je najbolji način za testiranje kvalitete zakonskog prijedloga: fiktivni situacijski slučaj. Zamislimo transmuškarca, Hrvata. Jutarnji navodi da, kako je i drugdje u svijetu slučaj, transmuškarac može promijeniti dokumente, živjeti u drugom rodu i uzimati hormone, i u jednom trenu prestati s hormonskom terapijom i začeti (pisali smo u nekoliko navrata o Thomasu Beatieu iz SAD-a, Yuvalu Topperu iz Izraela i neimenovanom transtati iz Velike Britanije – KliK!-na-članak „Transtate se nedaju“).

Ali, ukoliko promijeni dokumente, transmuškarac se vodi kao muškarac – a zakon je pisan za medicinski potpomognutu oplodnju žena, u onom dijelu gdje se govori o usađivanju zametaka u maternicu. Njegova partnerica će doduše moći – najvjerojatnije -  tražiti donaciju sperme jer živi s partnerom koji je neplodan.

A što ako transmuškarac živi s partnerom? Ili ukoliko jednostavno želi on biti taj koji će iznijeti trudnoću? Ili je single? Za naš fiktivni situacijski slučaj sada se otvaraju dvije mogućnosti – hoće li pritom naići na transfoba ili ne, a koji će tumačiti zakon na svoju ruku. Pri čemu zamislite i u ovom „najbezazlenijem“ zalogaju od situacije šok, paniku i nevjericu neke transfobne persone kada ih zapadne slučaj para koji se sastoji od žene i transmuškarca koji bi zatražili „samo“ donaciju sperme.

Naravno, nitko ne bi smio biti u poziciji da prema vlastitoj prosudbi određuje što zakon u biti govori. Za to je međutim potrebno da zakon bude jako koncizan. Ukloniti zabranu za ovaj slučaj nije stoga dovoljno – treba se baš posvetiti konkretnim situacijskim slučajevima i točno odrediti što se zakonski želi regulirati. A ne uvesti zakon kojim od pojedinačnih slučajeva pere ruke i vlada i stručnjaci koji bi vladi trebali pomoći da izrade kvalitetan zakon, prebacujući odgovornost na osobe koje se ne bi trebale baviti zakonima, nego medicinskim postupcima.

Znamo što stoji u opisu posla jednih i drugih, naime. I onda kada neimenovani izvor iz nadležnog ministarstva za dnevni list kaže „To je složeno pitanje za struku i prepušteno je saborskoj raspravi“, živalj se refleksno samo prisjeti biserja koje pada na dotičnim raspravama. Uz videostream iz sabora, preporučamo opremu poput one uz ljubavne melodrame američke proizvodnje – kokice, spektakla radi, i maramice zbog zajamčenog plakanja od muke.

Foto: Dragutin Weingärtner, Hrvatski sabor 1848. god


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike