FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tko će pokupiti ovogodišnju Queer palmu?

objavljeno:

25. 04. 2011.
Tko će pokupiti ovogodišnju Queer palmu?

autor:

Dina J.


Zašto nam je Cannes zanimljiv u svibnju? Zasigurno znate odgovor: tada se održava filmski festival u Cannesu koji je jedan od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu.

Ove godine festival se održava 64. put i po godinama je spreman za mirovinu, ali po sadržaju radi se o festivalu koji je itekako ukorak s vremenom. Kad pogledamo ponudu filmova, možemo jedino zaključiti kako će publika na ovogodišnjem izdanju festivala jedino moći – uživati. Pedro Almodovar, Terrence Malick, Aki Kazrusnaju, Nani Morreti, Lars Von Trier, imena su koja svakom iole upućenom poznavatelju filmske umjetnosti bude neko određeno poštovanje. U natjecateljskom dijelu programa konkurirati će 19 filmova, a kao vrlo zanimljivim se čini Almodovarom film “Koža u kojoj obitavam”.

Almodovarov film također je i u u konkurenciji za Queer palmu, nagradu koja se dodijeljuje od prošle godine za filmove koji kroz filmski izričaj propituju pitanja koja se tiču LGBT populacije. Kumovi Queer palme su redatelji Olivier Ducastel i Jacques Martineau, a nagrada se dodijeljuje filmu iz cijele festivalske selekcije po odabiru stručnog žirija. Prošlogodišnji pobjednik bio je Gregg Arraki sa svojim filmom Kaboom.

U ovogodišnjoj festivalskoj selekciji žiri je odabrao 10 filmova koji imaju šansu dobiti ovu nagradu:

 

  • Busong (Palawan Fate), Auraeus Solito, Philippines
  • Chatrak (Mushrooms), Vimukthi Jayasundara, India and France
  • Des Jeunes Gens Mödernes, Jérôme de Missolz, France and Belgium
  • La Guerre est déclarée, Valérie Donzelli, France
  • La Piel Que Habito (The Skin I Live In), Pedro Almodóvar, Spain
  • My Little Princess, Eva Ionesco, France
  • Skoonheid, Olivier Hermanus, South Africa, France and Germany
  • Snowtown, Justin Kurzel, Australia
  • Walk away Renée, Jonathan Caouette, USA, France and Belgium

Opravdanost ove selekcije je upitna jer su informacije koje se mogu pronaći o gore navedenim filmovima prilično šture i dvosmislene tako da možemo biti sigurni u bitnost njihove tematike za Queer palmu jedino nakon što pogledamo filmove, a kao favorite po čuvenosti izdvojiti ću Pedra Almodovara i Evu Ionescu, inače genijalne redatelje koji zaslužuju vašu pozornost i bez male LGBT notice koja ih je u uvrstila u ovu konkurenciju.

Kako se festival u Cannesu održava od 11. do 22. svibnja, u sklopu festivala će se prikazati film Illegal Love redateljice Julie Gali povodom Dana borbe protiv homofobije koji se obilježava 17. svibnja.

Završna selekcija filmova koji su kandidati za Queer palmu još uvijek nije objavljena, ali pregledavajući program, može se zaključiti kako još par filmova možda zaslužuju biti u konkurenciji. Istaknuti ću O Abismo Pratedo, Karima Aïnouza te Gatos Viejos Sebastiana Silve i Pedra Peirana, filmove koji bi po svom sinopsisu mogli ući u konkurenciju.

Držimo fige svojim favoritima!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Hiperinflacija emocija /Srđan Sandić
Ružičasti stetoskop /Igor Grabovac


Hipster Dyke /Dina J.