FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prepoznat i kažnjen govor mržnje na PINK BiH!

objavljeno:

25. 06. 2012.
Prepoznat i kažnjen govor mržnje na PINK BiH!

autor:Televizijska kuća Pink kažnjena je zbog homofobnih sadržaja SMS poruka koje su slali njihovi gledatelji 17. studenog 2011. godine u emisiji “Zabranjeni forum”.

Udruženje Okvir poslalo je prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije koji su presudili da je RTV stanica Pink BiH prekršila je članak 4. (govor mržnje) Kodeksa o emitiranju programa, i bit će kažnjena sa 2.000 KM iz razloga što su trebali pokazati veći stupanj odgovornosti prema sadržaju i osjetljivosti poruka gledatelja koje su  bile prikazane u sklopu emisije.

Tema sporne emisije bila je “Promjena spola, tijelo kao zamka” te je udruženje Okvir poslalo i službeno priopćenje: “Bez namjere da podsjećamo na gnusan sadržaj poruka koje su puštene u navedenoj emisiji, a i imajući u vidu da je govor mržnje ovom prilikom kažnjen zbog plasiranja u javnom prostoru, Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovakvim Rješenjem RAK-a. Istovremeno, smatramo da je novčana kazna, čiji je maksimum sukladno Pregledu povreda i kazni Agencije 10.000 KM, ipak preniska, s obzirom na štetu koja je navedenom emisijom i emitiranim sadržajem pričinjena.”

Ipak, ova presuda radi govora mržnje veliki je pomak u bosanskohercegovačkoj percepciji govora mržnje u javnosti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike