FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Internet jedino utočište za iranske gejeve i lezbijke

objavljeno:

22. 06. 2012.
Internet jedino utočište za iranske gejeve i lezbijke

Istraživanje koje je provela neprofitna grupacija Small Media iz Velike Britanije pokazalo je kako iranska gej zajednica ipak ostaje umrežena, unatoč represivnom režimu države u kojoj žive gdje su istospolni odnosi među muškarcima kažnjivi smrću. Pod nazivom ‘LGBT Republic of Iran: An Online Reality?‘ (klik) studija se bazira na nizu online interakcija s korisnicima iz Irana koji su dokazali iznimno aktivnu društvenu virtualnu komunikaciju.

Istraživači su krenuli od nekolicine online siteova koji su se bavili gej tematikama a koje su preživjele vladine cenzure ili zaživjeli u nekom novom obliku. Zbog pretpostavki za nepostojanjem ikakvih virtualnih okupljališta LGBTIQ osoba smatralo se kako je mogućnost življenja svog identiteta u potpunosti zatomljena, zbog rizika i tabua. Ne treba podsjećati da je sam predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad svojedobno izjavio famoznu rečenicu kako u Iranu ne postoje gej osobe, i to pred enormnim auditorijem Sveučilišta Columbia.

Istraživanje je bilo izazov i lingvistički. Jeste li znali da u Iranu, unatoč duboko ukorijenjenoj homofobiji, postoji politički korektan izraz za gejeve (hamjensgara) u odnosu na hamjensbaz koji je degradirajuć. Istraživači smatraju kako se, zbog forsiranja degradirajućih termina u javnoj sferi zajednica često samoidentificira s ovim potonjim, no bilo bi zanimljivo proučiti koliko je to posljedica njihove osnaženosti – kao što su hrvatski gejevi npr. prihvatili izraz „peder“.

Iranska vlada brza je u cenzuri ili rušenju bilo kakvih LGBTIQ aktivnosti, a vijesti o pogubljivanjima gejeva redovito se mogu pronaći u medijima. Nasilje i diskriminacija protiv zajednice je raširena i uobičajena, kako je potvrdio Human Rights Watch 2010. godine po zaključcima ispitivanja preko 100 gej građana Irana.

Nadajmo se da će njihova virtualna okupljališta stoga barem nakratko pružiti sigurno okruženje za razmjenu iskustava i podrške dok ne nastupi klima za izborit promjene, kao što je učinila skupina tinejdžera s fotografije riskirajući, doslovno, svoje života da pokažu hrabrost.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike