Održan okrugli stol HNS-a o LGBT pravima

Jučer je održan okrugli stol u organizaciji političke akademije HNS-a na temu “LGBT prava” na kojemu su se sudionici založili za zaštitu od bilo kakvog oblika diskriminacije i donošenje zakonskog rješenja kojim bi se LGBT osobama omogućilo ostvarivanje njihovih temeljnih prava.

Igor Kolman, HNS-ov saborski zastupnik ustvrdio je da “prava ne treba rješavati tako da se donosi zakon o istospolnim zajednicama ili zakon o registriranom partnerstvu nego treba raditi tako da se kroz promjenu Obiteljskog zakona omogući da i parovi istoga spola imaju jednaka prava kao i parovi različitoga spola”.

Politički analitičar Davor Gjenero rekao je da se za sve ranjive skupine mora osigurati maksimalna zaštita od bilo kakvog oblika diskriminacije. “Mora se osigurati da zakon bude takav da svim društvenim dionicima omogući ostvarivanje njihovih temeljnih prava. Samo onaj zakon koji je posljedica društvenoga konsenzusa i koji je utemeljen na razumu je zakon koji zaslužuje da ga građani poštuju i da se ostvari”, prenosi hina.

Franko Dota iz Zagreb Pridea (na slici) ustvrdio je kako je zakon o istospolnim zajednicama zastario te je neprimjenjiv te je podsjetio na jedno od obećanja Kukuriku koalicije da će istospolni partneri uživati ista prava kao izvanbračni partneri. Marko Jurčić iz Zagreb Pridea istaknuo je kako je Zagreb Pride već izradio nacrt zakon “Zakon o životnom partnerstvu” kojim bi se riješila prava na obiteljsku mirovinu, podjelu zajednički stečene imovine, na nasljeđivanje, na uzdržavanje partnera, sva socijalna prava.

Zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec rekao je da su trenutna zakonska rješenja nedostatna i moraju se promijeniti, a što je pokazala i praksa Europskog suda za ljudska prava.

Posted on June 20, 2012

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site