FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zakon o registriranim partnerstvima do kraja godine?

objavljeno:

18. 06. 2012.
Zakon o registriranim partnerstvima do kraja godine?

autor:Nakon što su održani Prideovi u Splitu i u Zagrebu, pozornost se ponovno skrenula na zahtjeve koje su LGBT udruge stavile pred novu Vladu. Udruge su predstavile svojih 66 zahtjeva koji bi trebali biti riješeni Zakonom o registriranom partnerstvu.

Ministar uprave, Arsen Bauk (intervju s njim pročitajte na ovom linku) izjavio je: “Mnoga od prava koja zahtjevaju pripadnici LGBT populacije obuhvatit će taj zakon. Vjerojatno ne sva, ali jedan dobar dio”.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea koji je dio Centra za LGBT ravnopravnost istaknuo je samo dio zahtjeva: “Pravo na obiteljsku mirovinu, pravo na podjelu imovine nakon rastave, pravo na posjećivanje u bolnici, pravo na odluku o partnerovom životu u slučaju neke nesreće.” LGBT udruge su međusobnom suradnjom napravile prijedlog zakona te Jurčić smatra kako udruge mogu doprinjeti kvalitetnijoj javnoj raspravi i samom konkretnom prijedlogu zakona.

Bauk je naglasio kako će udruge biti uključene u izradu zakona te da će biti uključene i kroz savjetovanje sa zainteresiranom javnosti. Novim zakonom neće biti dopušten brak ili posvajanje djece, no to bi mogao biti idući korak kojega će LGBT udruge poduzeti, izvještava portal dnevnik.hr.

Ivan Vrdoljak iz HNS-a izjavio je: “U prvom koraku liberalizacija, u drugom koraku izjednačavanje prava u potpunosti. Mi imamo prijedlog koji su udruge već napisale, trebamo ga dobro izanalizirati i zauzeti stav”, dok su iz HDZ-a prilično jasni da je brak zajednica muškarca i žene.

Udruge traže pravo na posvajanje djece partnera jer postoji potreba da se to stanje regulira.

Očekuje se da bi zakon o registriranom partnerstvu u primjenu mogao već krajem ove godine.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike