FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Najava izložbe: “Drugačiji SPORT je moguć ? ! .”

objavljeno:

13. 06. 2012.
Najava izložbe: “Drugačiji SPORT je moguć ? ! .”

autor:Povodom Zagreb Pridea 2012. u olimpijskoj godini i tijekom Europskog nogometnog prventsva, te aktualnosti sportskih tema vezanih uz diskriminaciju, qSPORT u suradnji sa umjetnicima i inicijativama koje djeluju u polju sporta i LGBTQ pitanja – organizira međunarodnu izložbu, te program radionica, diskusija i projekcija u Galeriji Nova.

Izložba “Drugačiji SPORT je Moguć ? ! .” bit će postavljena u galeriji Nova u Teslinoj 7 u Zagrebu, a trajati će od 12. do 17. lipnja 2012. godine. Radno vrijeme galerije je od 12 do 20 sati

U sklopu ove izložbe predstavit će se troje umjetnika: Tom Weller iz Berlina, Jason Hall iz Brightona te Željko Blaće iz Zagreba, te tri zajednice: Boxing Girls / Boxing Queers iz Berlina, The Justin Campaign iz Brightona te  qSPORT iz Zagreba. Uz njih predstavit će se Alex Brahim, španjolski kustos i kritičar, Juliet Jacques  kritičarka i suosnivačica The Justin kampanje, Karmen Ratković socijalna aktivistica i pedagoginja u umjetnosti iz Zagreba, Vesna Vuković kustosica i producentica u umjetnosti iz Zagreba.

“Suvremeni sport (hiper natjecateljski, komercijalizirani, institucionalizirani, politizirani…) je često nekritički percipiran – osobito kao mehanizam kapitalističke ideologije u svojoj funkciji globalizatora/normalizatora društ(a)va. Jednako je i izvor nebrojenih frustrirajućih iskustava za (queer) mlade, (trans) pojedince i druge koji se ne uklapaju u postojeće norme. Ako se sport (kao umjetnost) može pojmiti kao laboratorij i mjesto ispitivanja, onda je potencijalno jedno od najvećih polja za društvene, kulturne i političke eksperimente, ali i inovacije u suvremenim društvima”, navodi se u najavi izložbe.

Ova izložba i program QueerSport.LAB je dio šireg te međunarodnog postupka kreativnog preispitivanja tenzija sporta i LGBT/Queer realnosti. Umjetnici i zajednice predstavljeni svojim radovima i dokumentacijom – ukazuju na neke od mnogih smjernica u kojima angažman može operirati protiv normativnosti sporta kroz queer ekspresiju. Iako fizički udaljeni, ograničeni kontekstima i sa različitim metodama i mrežama u kojim djeluju, svi djele zajedničko razumijevanje sporta kao sporta koji nije ni fiksiran ni dan, već u njemu stalno treba potraživati i samo-organizirti se, te ponajvažnije imaginirati održive alternative.

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike