FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Danas Split Pride!

objavljeno:

9. 06. 2012.
Danas Split Pride!

autor:Danas se održava drugi Split Pride, a danas su organizatori obavijestili o konačnom rasporedu događanja i sigurnosnim mjerama. Sutra od jutarnjih sati na Queer.hr-u možete pratiti iz minute u minutu razvoj situacije u Splitu, uz izvještaje s terena i fotografije, a naš će video tim također biti ondje!

Okupljanje za povorku počinje u Đardinu, u 14 sati, a sama povorka kreće sat vremna kasnije. Organizatori naglašavaju da prilikom dolaska do Đardina sudionici ne nose vidljiva obilježja Pride-a (kao i da ih skinete kada odlazite s povorke), dok će u parku moći preuzeti transparente, majice, zviždaljke, te se presvući. Tamo će biti i vode, jednako kao i kasnije, na Rivi – zato ne nosite sa sobom boce, jer će na ulazima u park zaštitari pregledavati sudionike. Svoje pištaljke, zvečke, bubnjeve, zastave i transparente međutim možete ponijeti – naravno, ukoliko neće biti uvredljivog ili nasilnog sadržaja.

Ukoliko tijekom povorke dođe do verbalnih ili drugih provokacija, dobacivanja i sl., ne dajte se isprovocirati i ne odgovarajte na njih, kažu organizatori, nego ih ignorirajte ili odgovarajte isključivo pozitivnim porukama (sloganima pride-a, zviždanjem, isticanjem transparenata…): „Pride je miran i nenasilan prosvjed. Osim toga, u slučaju nasilnog odgovaranja na provokacije policija može protiv vas pokrenuti prekršajni postupak, te vas legitimirati. Sve napade, prijetnje ili uvrede jednostavno prijavite policiji ili našim redarima/-kama.“

Redare Pridea moći će se prepoznati po bijelim majicama s logom Split Pride-a, s naljepnicom “Redar/-ka” na rukavu, te će vam stajati na raspolaganju ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja ili primijetite bilo što o čemu bi ih trebalo obavijestiti (uključujući i neprofesionalno ponašanje policije, te osobe koje vam djeluju sumnjivo).

Po završetku povorke, s Rive će biti organiziran policijski prijevoz do lokacija na kojima ste smješteni. S obzirom na velik broj sudionika/-ca, organizatori mole za strpljenje u slučaju dužeg čekanja na prijevoz, te javljaju da im se za sva pitanja može obratiti na brojeve 098/238 308 ili 095 444 00 40.

Podrška sindikata visokog obrazovanja i znanosti, Pusić odbija sudjelovati

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti “Akademska solidarnost” uputio je otvoreno pisme podrške objema povorkama, u Splitu i u Zagrebu, kao i cijeloj LGBTIQ populaciji u njenom nastojanju da se izbori za zakonsku jednakost u ostvarivanju vlastitih prava te za društvo bez diskriminacije u privatnoj i javnoj sferi.

„Smatramo da koncept solidarnosti svih grupa u društvu predstavlja temelj dugoročnih promjena kojima ce se premostiti postojeće nejednakosti i podčinjenosti  po svim osnovama. Stoga ovom prilikom pozivamo sve dionike sustava znanosti i visokog obrazovanja da svojim sudjelovanjem u povorkama  ponosa u Splitu i Zagrebu aktivno izraze svoju solidarnost i uključe se u borbu za drugačije društvo.“ – piše u pismu.

S druge strane, Vesna Pusić se neće priključiti povorci u Splitu. „-Iako nam je do sada pet ministara potvrdilo dolazak na Pride, Vesna Pusić odbila je držati govor. Vlada nema jasan stav o istospolnim parovima. Ponašaju se kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u takvim zajednicama, a ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama. Problemi se javljaju oko nasljeđivanja, obiteljske mirovine, zdravstvenog osiguranja“ – istaknula je Sanja Juras, javlja Hina.

Mirjana Kučer iz Udruge Domine istaknula je međutim i zaprimljene izraze podrške: “Direktnu pisanu podršku su nam dala četiri od sedam članova Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, potom Veleposlanstvo Danske, žene iz Foruma SDP-a Hrvatske, te Koordinacija europske feminističke inicijative čije smo mi članice”, rekla je Kučer, dok je članica stranke Zelenih u EU parlamentu Marija Cornelissen iskustvo sudjelovanja u prošlogodišnjoj povorci proglasila strašnijim isustvom od Beograda i Budimpešte.

Pogledajte video s njenom izjavom koju smo snimili nekon prošlogodišnje povorke:


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike