FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Uz ‘Raskinute queer veze’ započinje pretprogram Zagreb Pridea

objavljeno:

6. 06. 2012.
Uz ‘Raskinute queer veze’ započinje pretprogram Zagreb Pridea

Pretprogram Zagreb Pridea svečano će otpočeti nadolazećeg petka otvorenjem izložbe ‘Raskinute queer veze’ koja će se putem izloženih predmeta, doniranih od pripadnika hrvatske LGBTIQ zajednice, poigrati s već dobro poznatim i prepoznatim konceptom Muzeja prekinutih veza.

Zagreb Pride je ove godine odlučio obogatiti kulturnu scenu Zagreba nudeći novi pogled na raskinute veze: duge, kratke, lezbijske, pederske, trans, queer, monoamorne, poliamorne, termonuklearne, dosadne, idilične, dramatične, … veze koje imamo, koje smo imali, koje smo živjeli, s njima rasli i razvijali se – navodi se u najavi.

LGBT veze dugo su bile poricane, prava veza zanemarivana i nepriznata, a prekidi tih veza omalovažavani i nevidljivi. Zagreb Pride u svom pozivu navodi upravo i tu drugu stranu veze – razvoda i prekida kao emotivnog stresa i životne prekretnice koja je LGBT osobama u Hrvatskoj uskraćena kako sa pravnog aspekta tako i sa sustavom pomoći. Zato, 8. lipnja u prostoru Galerije Jogurt (AKC Medika) u 20h nudi se šaroliki prikaz još šarolikije baštine prekinutih queer veza. A svi znaju koliko zanimljivo i dramatično to može biti!

Po otvorenju izložbe – ljubavna melodrama ‘Vikend’

Film ‘Vikend’, koji je oduševio posjetitelje Queer MoMenata za Valentinovo, ponovno će biti prikazan upravo ovom prilikom po otvorenju izložbe u Infoshopu (AKC Medika). U suradnji s Queer Zagrebom posjetitelji će tako imati priliku promotriti razvoj jednog ljubavnog odnosa, njegov klimaks i kraj tijekom jednog vikenda glavnih protagonista Russella i Glena (Tom Cullen, Chris New). Vikend je istovremeno iskrena ljubavna priča između dva muškarca koliko i film o univerzalnoj borbi za normalnim životom, potrazi za identitetom i važnosti strastvene predanosti kome u njemu. Po mnogim kritičarima, jedna od najboljih ne samo gej, već općenito ljubavnih drama u posljednjih nekoliko godina. Kao što će se mnogi prepoznati u izložbi prekinutih queer veza, uvjereni smo da će i u sadržaju filma!

Suradnja QueerZagreba i Zagreb Pridea, međutim, nastavit će se i jednom premijerom – filmom ‘Jamie i Jessie nisu zajedno’ koji se prikazuje u Kinu Europa u ponedjeljak (19h) i utorak (21h) a čijeg se sadržaja možete prisjetiti u jučerašnjoj najavi (klik).

Zagreb Pride 2012. – kulminacija 16. lipnja

Izložba i projekcije samo su dio bogatog pretprograma jedanaestog Zagreb Pridea koji će javnosti biti predstavljen ovih dana. Očekuju se, između ostalog, poznate radionice transparenata, Mame u MaMi, predstavljanje promotivnih spotova ali i cjelovečernji program Pride Week u Mediki koji će kulminirati završnom Partycipacijom.

Podsjetimo, tema ovogodišnjeg Zagreb Pridea je „Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san“.

„Mi koji/e smo dio velike LGBTIQ obitelji odbijamo biti nevidljivi/e, odbijamo biti neravnopravni/e, odbijamo slušati poruke da naše obitelji ne postoje.

Naša vizija je prihvaćanje, naša želja je jednakopravnost, naša potreba je solidarnost. Ovo su vrijednosti na kojima bi trebale počivati sve obitelji – životne zajednice i partnerstva izgrađena na ljubavi, a ne na mržnji. Mi ćemo izboriti svoje pravo da uređujemo svoje živote kako želimo.“, stoji između ostalog u proglasu kojeg možete pročitati OVDJE.

Događanja vezana za jedanaestu zagrebačku Povorku ponosa pratite narednih deset dana na Queer.hr-u!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike