FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bondage majstor Andrea Ropes: “Shibari je čisti seksualni naboj”

objavljeno:

31. 05. 2012.
Bondage majstor Andrea Ropes: “Shibari je čisti seksualni naboj”

“Bestiarum je noć na kojoj možete biti ono što jeste. Ili ono što biste mogli biti.”

Andrea Ropes talijanski je bondage majstor koji ovog vikenda stiže u Zagreb gdje će, u sklopu najvećeg regionalnog fetish partyja Bestiarum u subotu, demonstrirati shibari, tehniku vezivanja osobe koja u S/M krugovima nosi snažan seksualni naboj. Tom prilikom porazgovarali smo s njim o samoj tehnici shibari, užitku koje bondage pruža te zbog čega performans izvodi samo sa ženama…

Q.hr Što nam možeš reći o shibari tehnici vezivanja? Zbog čega si se odlučio na nju i otkud tvoja fascinacija ovom japanskom tradicijom?

Ropes: 2006. sam prvi put ugledao sliku žene koja je bila svezana poput Meduze. Istog trenutka me opčinila: sami erotični naboj koji je proizlazio iz prizora, estetika…jednostavno nevjerojatno. Kasnije, uz pomoć svoje partnerice, sam započeo s vježbom. U početku jednostavnim konopima od pamuka a potom od kompliciranijih materijala. U početku je to bila DIY praksa, no posljednjih godina redovito idem na predavanja koja drže velikani tehnike, čak i Japanci, kako bih naučio što više o ovoj vještini.

Shibari me oduvijek fascinirao zbog toga što je naglasak više na mentalnom nego fizičkom, ljepoti samog rituala koja potječe od drevne borbene tehnike hojojutsu. Nevjerojatan mi je paradoks između zarobljenosti i oslobođenja uma kroz potpuno povjerenje u svog partnera koji veže, i potpuno fizičko napuštanje tijela.

Q.hr Koliko sam upućen, tehniku primjenjuješ samo na ženama. Jesi li ikad bio kritiziran zbog toga? Bi li razmotrio i vezivanje muškaraca?

Ropes: Da, žene su jedine sudionice performansa, no nikada nisam bio prozvan zbog toga. Kada sam tek započeo s proučavanjem tehnike vezivao sam i muškarce, no garantiram vam da rezultat nikada nije bio dobar koliko sa ženama.

Za primjer, nedavno sam postavljao izložbu lutki za jednu veliku modnu kuću. Sve lutke su bile bazirane na stvarnim modelima i njihovim fizičkim proporcijama a među njima je bilo i modela snažnije, maskuline, građe. S onima nježnije građe je bilo jednostavno pripremiti užad, no lutke snažnije formulacije tijela su se pokazale nezahvalnima kada je trebalo pronaći rješenje koje će estetski izgledati dobro.

Q.hr Bondage je možda jedan od najosnovnijih oblika S/M-a koji, makar u svom bazičnom obliku, privlači mnoge parove i osobe željne eksperimentiranju. Zbog čega je tako?

Ropes: Kao što sam spomenuo, taj paradoks bivanja svezanim a opet osjećanja slobode je ono što mnoge privlači ovom obliku submisije. Mogućnost da potpuno napustite vlastito tijelo i prepustite se partneru je divan osjećaj. Prisutna je razmjena užitka, onoga tko ga daje i onoga tko prima. Također je za publiku seksualni naboj koji proizlazi iz promatranja shibari performansa nevjerojatno jak. Ja sam, na primjer, prošlog tjedna prilikom demonstracije jednog japanskog majstora u Monaku, bio naježen čitavih 40 minuta koliko je performans trajao.

Q.hr Putuju li s tobom tvoje on-stage partnerice ili u subotnjem performansu može sudjelovati netko od posjetitelja Bestiaruma?

Ropes: Kada me naruče za ovakav klupski performans sam decentan, izvodim isključivo sa svojim modelom jer se ne može svaka osoba savinuti u poze u kojima ih želim. Ponekad svežem nekoga iz publike tko je zainteresiran za performans, no mnogo nježnije i gradacijom jer i sam moram shvatiti koja su ograničenja osobe.

Q.hr Imaš li kakve savjete za parove koji bi željeli eksperimentirati s vezivanjem i izvući maksimalno iskustvo iz svojih seansi?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje jer su mogućnosti postavljene pred parove beskonačne. Također, ono što uzbuđuje neke drugima je veliki turn-off. Moj savjet glasi: ne doživljavajte užad isključivo kao dodatne ruke koje ograničavaju partnera. S obzirom da se radi o S/M praksi, pokušajte biti malo grublji. Kada je u pitanju shibari, ponekad je dovoljno prijeći preko očitih erogenih zona s užadi kako bi se partner uzbudio, a ponekad je dovoljan samo položaj tijela. Informirajte se o osnovnim tehnikama, slijedite svoj instinkt a ostatak će doći sam po sebi.

~ Podsjetimo, regionalni fetish party Bestiarum održava se u subotu, 2. lipnja, u čitavom kompleksu Jedinstvo na preko tisuću metara kvadratnih prostora. Karte možete po pretprodajnoj cijeni od 150 kn pronaći u Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37), Dancing Bearu (Gundulićeva 7) te Maldororu (Lopašićeva 3) dok će na ulazu u Jedinstvo iznositi 180 kn. Posebna je pogodnost za goste iz inozemstva koji mogu ostvariti besplatan upad!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike