FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dodijeljene su Teddy nagrade!

objavljeno:

19. 02. 2011.
Dodijeljene su Teddy nagrade!

autor:Jučer, 18. veljače, u sklopu berlinskog filmskog festivala Berlinale, održala se 25. jubilarna dodjela Teddy nagrada (KlikKlik).


Ovogodišnji dobitnici Teddya su primili svoje nagrade jučer na jubilarnom gala događaju u zračnoj luci Tempelhof.

 Drama „Ausente“  Marca Bergera, čiji film Plan B smo prikazivali unutar Queer MoMenata, dobila je nagradu za najbolji dugometražni igrani film.

Najboljim dokumentarnim filmom je proglašen naslov Marie Losier, „Balada Postanka i Lady Jaye“.

Nagrada za najbolji kratki film dodijeljena je za dva filma – i oba puta za istu autoricu: Barbara Hammer i Gina nagrađene su za film „Generacije“, a Barbara Hammer zasebno i za film  „Sudoper Maye Deren“. Film „Tomboy“, Céline Sciammas, nagrađen je nagradom žirija.

Pošto je 2004. godine Hrvatska imala svog predstavnika na ovoj prestižnoj dodjeli nagrada, queer.hr donosi dojmove kreativnog direktora Queer Zagreba, Zvonimira Dobrovića koji je bio pozvan da bude član žirija.

Kakav je bio osjećaj biti dijelom tog bitnog kulturnog događaja za LGBT zajednicu?

Teddy Award je zaista važna nagrada u svijetu queer filma, ne samo što ove godine slave 25. godišnjicu, već i zato što je dio jednog od najjačih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea. Prije svega je sudjelovanje u žiriju čast i zadovoljstvo, jer dobiješ fenomenalnu iskaznicu s kojom možeš maltene štogod želiš na tom festivalu. A drugo, naravno, jer je biti član jednog od raznih nezavisnih žirija na Berlinaleu odlična ulaznica u svijet filma, pogotovo queer filma ako se radi o Teddy žiriju te za networking i stvaranje dugoročnijih kontakata. Meni se to dogodilo na samom početku Queer Zagreba, 2004. godine, kad su nam svi mogući kontakti trebali da bismo što uspješnije i bolje izgradili festival. Ti kontakti i suradnje te partnerski odnosi s brojnim međunarodnim festivalima, organizacijama i umjetnicima su nam i danas najveći izvor snage, ali do njih danas puno lakše dolazimo, nego što je to bio slučaj kad je Queer Zagreb počinjao svoj festivalski uspon.

Znači, bio si član žirija, koja je u biti bila tvoja zadaća?

Gledati sve filmove koji su nominirani za nagradu – mislim da se radi o tridesetak dugometražnih i pedesetak kratkih filmova i dogovorno s ostalim članovima odrediti pobjednike za dugometražni, kratki i dokumentarni film. I mogu se pohvaliti da su svi moji favoriti dobili nagrade u svojim kategorijama. Ali to je već pitanje argumentacije možda više od estetike – kako to sa žirijima zna biti.

Misliš li da postoji mogućnost da te ponovno pozovu na ceremoniju i u žiri?

Rijetko se događa da netko bude dva puta u žiriju, meni je poznato da se to samo jednom dogodilo. No, ovako je bolje, jednom i gotovo – nekako ostaje ljepša uspomena.

Noćni život u Berlinu, prateći program na Teddyima, koja je razlika između sličnih programa kod nas i kod njih?

Pa te godine kad sam bio u žiriju su se sva tri pobjednička filma (kratki, dugi i dokumentarni) prikazali dva mjeseca kasnije na Queer Zagrebu, a i inače mi često prikazujemo ne samo pobjednike Teddyja, već i filmove u selekciji. Što se tiče noćnog života Berlina, tu se teško bilo kojem gradu mjeriti, tako da zaostajanje za Berlinom nije ništa loše. No, zanimljivo je da je Queer Zagreb dva puta bio suorganizator Teddy nagrade – odnosno partija u čast nagrade – 2005. i 2006. godine, a to su partiji na koje dolaze tisuće ljudi, a među njima najviše često tulumari berlinski gradonačelnik.

Ima li možda još nešto što bi rado istaknuo o nagradama?

Neki od dobitnika nagrade su vrlo poznati redatelji poput Gusa van Santa, Gregga Arakija, ali zapravo je nagrada odlična prilika za stavljanje naglaska na queer kinematografiju i pokretanje Teddyja je bila vizionarska odluka Wielanda Specka. Tek više od dvadeset godina kasnije se službene queer selekcije rade u Veneciji i Cannesu, ali teško da će se dostići Berlin po obimu queer programa i posvećenosti filmovima LGBT tematike.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike