- Queer.hr - http://queer.hr -

Bit će krvi

Posted By On May 28, 2012 @ 7:36 am In Izdvojeno,Lifestyle,Moda | No Comments

Jeste li primjetili kako su reklame za tampone i uloške namjenjene vanzemaljkama? Ili je netko predoslovno shvati izraz „plava krv“, pa je riječ o proizvodima koji su u biti namjenjeni aristokraciji, ili je ama baš svaki autor promotivnih spotova za tampone i uloške slijep za boje, pa im reklamirani gaćni umetak krasi plava mrlja.

Naravno međutim da ne, nego je riječ o nevjerojatnijoj varijanti: krv na uniformama, na noževima, krv pod vampirskim zubima – sve je to prihvatljivo za prikaz na TV-u i reklamama, ali ne i ona koja kaplje niz noge otprilike polovici čovječanstva svaki mjesec. Ispričavam se – ne kaplje. Jer to bi bilo previše vidljivo. Menstrualna krv se treba sakriti od javnosti, očiju svijeta a po mogućnosti i same žene koja upravo menstruira. Čudi me samo što još nisu izumili tampon koji boju krvi koju sakuplja nekom O.B.-magijom pretvara recimo u – plavu. Jer čini se da je to prihvatljiv dio spektra, po reklamama sudeći.

U zagrebačkom Studiju smijeha sam gledala interesantan gig koji se poigravao alternativnom slikom svijeta u kojoj bi muškarci menstruirali. Reklame za te proizvode bi odjednom bile naglašavajuće, a ne zakrivajuće. [1]Koliko je to točno, naravno nikada nećemo saznati, iako je gig djelovao prilično uvjeljivo. I nadasve duhovito, uz opisani prizor pajdaša za šankom koji međusobno uspoređuju dimenzije i kvalitete svojih tampona, hvaleći se superiornošću baš njihove menstrualne aparature.

S druge pak strane, nije baš niti istina da same žene ne pridonose sveopćoj mistifikaciji svog mjesečnog fenomena. Ne govorim o menstruaciji, ona se kao tema još i pojavljuje, nego o tomu što menstruacija jest – krvarenje. U sve je uključena krv, ne puno krvi, da se razumijemo, ne bi se niti čaša dnevno napunila. Ali to je ipak, čini se, nedopustiva količina za javnost.

U današnje cyber doba kada sve aspekte svog života dijelimo globalno, ova zona čednosti otprilike mi je [2]shvatljiva kao i onaj rokoko dizajn haljina koji je skrivao ženske noge do preko gležnjeva a dekolte, ukoliko bi to bilo potrebno i izmišljao da bi ga mogao prezentirati do samog ruba aureola bradavica.

Nakon što je Emma Arvida Bystrom napravila seriju modnih fotografija naslovljenu po filmu „There Will Be Blood“, na kojima je prikazan produkt menstrualnig ciklusa, povuklo se i nekoliko linija kritike – zašto editorijal nije napravljen autentičnije, zašto u pitanju nije prava menstrualna krv, zašto prizori nisu realniji, suroviji, ili zašto ne prikazuju žene koje bi odgovarale većoj lepezi različitosti. [3] Odgovor je jasan – zato jer je ipak riječ o lifestyle (modnom) sadržaju, te je i ovakav editorijal iskorak nemale vrste, jer se na takvim mjestima mogu vidjeti samo ženska tijela uglačana do lutkolikosti. A lutke ne menstruiraju, zar ne?

S obzirom pak na to da su i ove žene prikazane na sličan način (Adobov paket aplikacija radio je očitom punom parom), rezultat je po mojoj procjeni poprilično queer – modni editorijal s lutkolikim ženama koje lutkoliko menstruiraju. Kao takvog mi ga je i posve simpatično doživjeti. Ova krv možda nije plava, ali djeluje kao da miriše po umjetnoj aromi Hubba Bubba žvakaće gume od jagode.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/21362/bit-ce-krvi/

URLs in this post:

[1] Image: http://queer.hr/21362/bit-ce-krvi/therewillbeblood2/

[2] Image: http://queer.hr/21362/bit-ce-krvi/therewillbeblood3/

[3] Image: http://queer.hr/21362/bit-ce-krvi/therewillbeblood4/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.