FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

OMG! Ližite pažljivo!

objavljeno:

27. 05. 2012.
OMG! Ližite pažljivo!

autor:OMG!

OMG! Ližite pažljivo!

Kršćanski sladoled, kako se zove delicija prikazana na vrhu članka, stvarno postoji i umjetničko je djelo. (To je već dovoljno za OMG-prefiks.)

Čileanski umjetnik Sebastian Errazuriz izradio je sladoled s aromom crnog vina (Što je već drugi OMG moment), i poslužio ga je na otvorenju izložbe Love it or Leave it u R’Pure galeriji u New Yorku. Na štapiće je laserskim putem ugraviran Isusov lik, a sladoledi su poslužili umjesto koktela za osvježenje posjetitelja koji su došli na otvorenje. Navodno su čak i posvećeni – ne uz privolu svećenika doduše, koji na misi nije bio svjestan toga da mu je Čileanac podvalio svoj arty-schwarzie projekt u prijenosnom hladnjaku kojeg je očito u crkvu unio bez dodatnih pitanja od strane svećenstva.

Umjetnik kaže da je projekt komentar umjetnika na blisku vezu između vjerničkog fanatizma i povijesnih krvoprolića, a također se nadovezuje na suvremen američki politički kontekst, ustanovivši da je tijekom proteklih godina SAD proživio političku regresiju postajući politički i religijski ekstremističkijim no prijašnjih desetljeća. Trenutačno prisutne religijske fantične grupacije, iako su potencijalno nasilne, ne bivaju zamjećenima u punoći prijetnje koju predstavljaju zbog trenutačne usmjerenosti na sukobe na Srednjem istoku, kaže umjetnik i svojim radom pokušava podsjetiti da su još nedavno u SAD-u bile aktivne i snažne organizacije poput Ku Klux Klana – koji se identificirao kao kršćanska organizacija, koja provodi „Božji posao“ – te su kao svoj zaštitni znak imali i gorući križ.

Iako je KuKlux Klan stvar prošlosti, upozorava Errazuriz, ipak ekstremne religijske i političke grupe  nastavljaju imati opasan i rastući utjecaj na američku politiku, zahtjevajući da političari javno izraze svoju vjeru i uvedu zakone koji brane ideologiju Biblije nauštrb osobnih sloboda.
Što jest zabrinjavajuće kao teorija, no koliko su taj koncept uistinu s razumjevanjem, a možda čak i pozornošću, popratili posjetitelji izložbe dok su srkali aromu crnog vina s štapića, pitanje je.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike