Ukrajinski Pride prekinut nasiljem!

Ukrajinski Pride koji se održao 22. svibnja 2012. godine prekinut je nasiljem!

Policija je organizatorima savjetovala da odustanu od marša samo 30 minuta prije nego što je trebao službeno početi na tajnoj lokaciji. Policijski službenici su ih upozorili da je 500 ultradesničarskih nogometnih huligana na putu prema mjestu okupljanja sudionika s namjerom sprječavanja održavanja Pridea.

Nakon što je policija evakuirala sudionike, skupina maskiranih huligana naočigled novinarskih ekipa je teško pretukla i poprskala suzavcem po licu voditelja ukrajinskog Gej foruma Svjatoslava Šeremeta u središtu Kijeva.

Amnesty International upozorio je: “Od početka je bilo jasno da kijevska policija nije htjela da se manifestacija održi. Zbog oklijevanja policije da se posveti događaju i poduzme adekvatne sigurnosne mjere kako bi zaštitila sudionike povorke, organizatori su bili u strahu za sigurnost.”

No samim ovim događajem nije kraj lošeg odnosa vlasti prema LGBT osobama i njihovim pravima – naime, razmatraju zakon koji uvelike podsjeća na kontroverzni zakon u St. Petersburgu kojim se ograničava tzv. “LGBT propaganda”, a samim time izmijenit će se nekoliko ukrajinskih zakon, poput onog o zaštiti javnog morala, o tiskanim medijima pa i sami Kazneni zakon.

Iz Amnesty Internationala su pozvali ukrajinsku Vladu da više radi na sigurnosti sudionika Pridea te da donošenje zakona kojim se zabranjuje LGBT propaganda se LGBT osobama uskraćuje pravo na slobodu izražavanja.

Posted on May 22, 2012

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site