FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Najavljena filmska fešta – Animafest slavi 40. rođendan!

objavljeno:

22. 05. 2012.
Najavljena filmska fešta – Animafest slavi 40. rođendan!

Svjetski festival animiranog filma, Animafest Zagreb, svoje jubilarno 40. izdanje doživjeti će od 29. svibnja do 3. lipnja u prostorima kina Europa, Tuškanac i Movieplexa. Na jednu od najvažnijih svjetskih smotri animiranog filma prijavilo se ove godine čak 1715 filmova iz 72. zemlje a u selekcijskoj se komisiji Velikog natjecanja našao i Marco de Blois s kojim smo o queer animaciji razgovarali za vrijeme jednog od prethodnih festivalskih izdanja (prisjetite se intervjua – klik!).

U okruglo rođendansko izdanje odabrana su 32 naslova u Veliko natjecanje, 26 u Veliku panoramu, 33 filma u Studentsko natjecanje, 21 film u Studentsku panoramu, 26 radova u Natjecanje namjenskih filmova te 33 filma u Natjecanje dječjih filmova.

Posebnost je ovogodišnjeg Animafesta, uz posvećenost kratkometražnoj formi, proslava njegovih četrdeset godina postojanja. Hvalevrijedan jubilej bit će obilježen feštom animiranih filmova koje ćemo, uz natjecanja, gledati i u ostalim programima, koji su ove godine složeni po principu nešto staro za nešto novo. U stalnim programima majstora animacije posebno mjesto zauzimaju filmovi pionira nezavisnog animiranog filma i jednog od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu Yojia Kuria, dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo. Njega možemo nazvati i kumom festivala jer je bio na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. Prikazat će se i svi dosadašnji dobitnici Animafestovih glavnih nagrada, a taj će program pratiti i posebno izdanje DVD-a s nagrađenim filmovima.

Od programa koji će nam približiti recentnu animaciju i njene novitete posebno se izdvajaju programi 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije te programi radova europskih škola animacije: nagrađene umjetničke škole Turku i filmskih akademija u Baden-Wuerttembergu i Zagrebu. Program Čudno voće predstavit će vrhunski izbor filmova izvrnutog i čudnog humora, filmova koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao pravi stilski val na animacijskoj sceni, a program 3 x 3 predstavit će po tri rada trojice autora filmova iz Velikog natjecanja po izboru umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića.

Retrospekcija Animafesta

Povodom svoje četrdesete obljetnice Animafest je organizirao progodan rođendanski filmski program; na kojem že između ostalih sudjelovati i pioniri animiranog filma Yoji Kurio i Priit Pärn.

Istim povodom otvorit će se i izložba ’40. godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972. – 2012.’ (Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14) koja će popratiti četiri desetljeća drugog najstarijeg festivala posvećenog isključivo umjetnosti animacije i podsjetiti na dosadašnji uspješan život tog još uvijek svježeg i vodećeg festivala vrste. Na izložbi, čija je glavna svrha dočarati tu jedinstvenu festivalsku atmosferu, izloženi su povijesni dokumenti i pisma, dokumentarni videoprilozi, festivalske špice, nagrade, fotografije, rođendanske i ostale čestitke svjetskih autora, grafički identiteti i predmeti nastali od 1972. do danas.

Queer animacija

Kao posebno zanimljiv dio selekcije neobičnog stila animacije, gotovo pa kvir, organizatori ove godine navode selekciju pod nazivom ‘Čudno voće’ (queer fruits? :) ) u kojoj će biti prikazano devet filmova: ‘Sluškinja s motornom pilom’, ‘Pileća Juha’, ‘Na rubu’, ‘Mačka’, ‘O teškom životu lastavice pokućarke’, ‘Budalaštine’, ‘Životinje životinjama’, ‘Boris’, ‘Samove hrenovke’, ‘Bolero’. Ova će selekcija biti prikazana u četvrtak, 31. svibnja (20h) u Cineplexxu te 3. lipnja u 16h u kinu Europa.

Čestitajte i vi rođendan Animafestu!

Kako bi se dodatno obilježio jubilej, organizatori festivala pozivaju sve festivalske prijatelje, svih dobi i kreativnog izričaja da izrade čestitu Animafestu. Pravu, staromodnu, ručno izrađenu čestitku, svih tehnika i veličina pod uvjetom da bude napravljena na papiru te u stožer stigne do 25. Svibnja. Vremena dakle nema još puno, no poticajno je svakako što su nam rekli da postoji manjak pokvirenih čestitki.

Svoje radove šaljite na:
Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb
Hulahop
Nova Ves 18/3
10000 Zagreb, Hrvatska

Čestitke prijašnjih sudionika festivala, vrsnih animatora, već su na putu su za Zagreb a biti će izložene za vrijeme Animafesta u predvorju kina Europa.

~ Podsjetimo, Animafest se održava od 29. svibnja do 3. lipnja, više informacija o ulaznicama i bogatom programu potražite na službenim web stranicama (KLIK!), i pratite na Queer.hr-u kao medijskom partneru Animafestove četrdesetljetke!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike