Održan LGBT skup u St.Petersburgu

id933f3b211926c209a170134c99b1a47_g03

Jučer je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u ruskom gradu St.Petersburgu održano prvo LGBT događanje od stupanja na snagu “anti-LGBT propaganda” zakona.

Otprilike 150 prosvjednika se okupilo u Petrovsky parku u organizaciji LGBT organizacije Coming out čiji pripadnici nisu krili zadovoljstvo s puno većim odazivom na prosvjed od očekivanog. No, približno isti broj se okupio i na prosvjedu protiv LGBT skupa te se u sve umiješala i policija koja je pazila da se dvije grupacije prosvjednika ne približe previše jedni do druge.

Zanimljivo je kako je bez obzira na zakon koji zabranjuje javnu “LGBT propagandu”, policija LGBT sudionicima pružila zaštitu od prosvjednika koji su ih zasipali uvredama, uspjeli ih i fizički napast te na kraju i napali plinskim pištoljem s kojim su ozlijedili dvoje pripadnika LGBT skupa.

Sam prosvjed je bio koncipiran oko puštanja 500 šarenih balona u nebo na kojima su bile ispisane poruke o različitosti i jednakosti.

Iz organizacije Coming Out poručili su kako je zakon koji zabranjuje “LGBT propagandu” samo prouzrokovao više mržnje i nesnošljivosti u ruskom društvu.

Leave a Reply