FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer Split najavljuje se uz Guiberta!

objavljeno:

16. 05. 2012.
Queer Split najavljuje se uz Guiberta!

autor:Nakon što je završio posljednji Queer Zagreb festival, najavljuje se početak Queer Splita! Niz aktivnosti kojima će se promovirati i predstavljati queer kultura i identiteti pod zajedničkim nazivnikom Queer Split, započinje istovremeno s inicijativom oživljavanja Doma omladine u Splitu koja se provodi u organizaciji udruge Xontakt, a u suradnji s organizacijama Domino (Queer Zagreb) i Tjednom suvremenog plesa.

Queer Split, novi projekt udruge Domino (Queer Zagreb), uz podršku francuskog veleposlanstva započinje 28. svibnja u Domu mladih, gdje će  uprizoriti dva događanja neposredno vezana za život Hervéa Guiberta. Radi se o izvedbi ‘Psi’ (Les chines) redatelja Bojana Đorđeva nastaloj prema kratkom Guibertovu tekstu 1982., otvoreno seksualnog sadržaja, o kojem je sam autor govorio kao o svojoj „pornografskoj knjižici“. Opsesija tijelima osnovna je njegova tema: autor koristi svaku tjelesnu kretnju, situaciju i fantaziju za razotkrivanje sebe.

Predstava se gradi na vrlo jednostavnoj formi: iz čiste prisutnosti glumca Stipe Kostanića na pozornici. Preko nametljivog, privlačnog i neuhvatljivog postojanja tijela koje se kreće kroz fantomatski svijet seksualno konotiranih trenutaka, u neodređenom vremenu, u atmosferi između prizora žudnje i ushićenja, razvija se kao tjelesni performans o introspekciji duše.

Bojan Đorđev, rođen 1977. u Beogradu, kazališni je autor aktivan jednako u institucionalnom kao i nezavisnom kazalištu. Suosnivač je i član uredničkog odbora kolektiva TkH (Teorija koja hoda). Njegov interes za kazalište i performans uključuje kolektivno autorstvo, rad s eksperimentalnim dramskim pismom i postdramsko kazalište. Uz njega ovu predstavu potpisuje glumac Stipe Kostanić koji je glumačku karijeru započeo istovremenim ulogama u kazalištu, na televiziji i radiju; te do sada glumio u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i nastupao na više domaćih, europskih i svjetskih festivala; među kojima i na Queer Zagreb festivalu 2011. godine s ‘Josephom’.

Osim izvedbe ‘Psi’ u Splitu će biti predstavljena i edicija knjiga Hervéa Guiberta u izdanju udruge Domino odnosno Queer Zagreba, čije je najrecentnije izdanje ‘Mauzolej ljubavnika’ – petnaest godina bilježaka o nemogućoj ljubavi, osamljenosti, seksu, snovima, homoseksualnosti, fotografiji, bolesti i strahu od smrti koje prate životna zbivanja glavnog lika, novinara sa spisateljskim aspiracijama koji nikad ne realizira svoj zamišljeni roman, ali ga nikad ni ne prestaje pisati. Zajedno s ‘Mauzolejem ljubavnika’ Domino je izdao pet knjiga u seriji Guiberta čime je zatvoren ciklus prethodno objavljenim djelima ‘Citomegalovirus’, ‘Moji roditelji’, ‘Samilosni protokol’ te ‘Lud za Vincetom’.

Zajedno s finalizacijom izdavačkog ciklusa djela Hervéa Guiberta, izdavaštvo Domina usredotočit će se na još jednu veliku ličnost dvadesetog stoljeća, esejisticu i publicistkinju Susan Sontag. ‘Ponovno rođena – dnevnici i bilješke 1947. – 1963.’ pratit će eseji te dodatna dva toma dnevničkih zapisa. Simultano s Sontag, Domino će ove godine krenuti i sa ciklusom velikog kvir mislioca i teoretičara Michela Foucaulta uz ‘Povijest seksualnosti’.

Književna izdanja udruge Domino u Splitu će se moći pronaći u Školskoj knjizi, Profilu i Škuni.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike