FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

IDAHO u BiH: Akcije organiziraju Sarajevski otvoreni centar i novoosnovana udruga oKvir

objavljeno:

15. 05. 2012.
IDAHO u BiH: Akcije organiziraju Sarajevski otvoreni centar i novoosnovana udruga oKvir

Zahvaljujući Sarajevskom otvorenom centru, ovogodišnji IDAHO neće proći neobilježeno ni u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje je program pripremljen za čak tri grada: Sarajevo, Banja Luku te Mostar.

‘LGBT prava na zapadnom Balkanu’ tema je otvorenog foruma koji se održava 17. svibnja u Sarajevu, Art Kinu Kriterion. Četvrti po redu forum dotiče se prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u BiH, Srbiji i Hrvatskoj a među sudionicima foruma najavljen je i hrvatski novinar i kritičar Gordan Duhaček. Osim njega, sudjelovati će Damir Banović s Pravnog fakulteta u Sarajevu, Ljiljana Zurovac (Vijeće za štampu BiH) te Goran Miletić iz Civil Rights Defendersa.

Na istoj lokaciji 18. svibnja biti će predstavljena ‘Historija homoseksualnosti’ Williama Naphyja, koje je su-izdavač QueerZagreb, a dodatni razlog zašto doći na ovaj kvir doručak je činjenica da svaki posjetitelj dobiva primjerak ovog radikalnog pogleda na povijest homoseksualnosti. Unutar filmskog programa biti će prikazan sada već kultni film među LGBT zajednicom ‘Prayers for Bobby’ u kojem je Sigourney Weaver ostvarila ulogu homofobne majke koja se po sinovu autanju okreće vjerskom fanatizmu. Film će u srijedu biti prikazan u Sarajevu, četvrtak u Banja Luci (Gradsko pozorište Jazavac) i u sljedeći utorak (22. svibnja) u Mostaru.

SOC: „LGBT zajednica u BiH još je uvijek nevidljiva“

Najveći uzrok homofobije i transfobije u BiH je neznanje.“, rekli su nam iz SOC-a. „Ne postoje podaci o tome koliko strejt ljudi uz BiH poznaje neku lezbijku, geja, biseksualnu ili transrodnu osobu ili se druži/radi s osobom koja nije heteroseksualna ili ima drugačiji rodni identitet, ali možemo pretpostaviti da je taj postotak vrlo mali. S jedne strane, zbog straha koje LGBT osobe proživljavaju u BiH, a koji je utemeljen u događajima nakon prvog Queer Sarajevo Festivala, govoru mržnje u medijima ili iz jednostavnog straha od odbijanja mnogi/e od njih se ne odlučuju na coming out, te ne postoji vidljivost same LGBT zajednice. Također, u BiH još uvijek postoje radikalne (religijske) grupe koje ne prezaju od govora mržnje i nasilja prema onima koji/e su drugačiji. LGBT osobe ne mogu u potpunosti uživati univerzalna ljudska prava, naročito kad su u pitanju prava na rad, slobodu govora i pravo na okupljanje.“, opisuju nam situaciju u susjednoj državi.

Međutim, da se aktivistička scena BiH polagan trza pokazuju i ovakve, sve učestalije, inicijative. U SOC-u se slažu kako se događaju pozitivne promjene, još od srpnja prošle godine kada je osnovana neformalna mreža LGBT organizacija i aktivista ‘Šarena mreža’ koja je prva takve vrste u BiH. U SOC-u su itekako svjesni težine zadatka koje imaju pioniri LGBTIQ borbe u državama.

„Imajući na umu političku i društvenu klimu u Bosni i Hercegovini i stanje u kojem se LGBT zajednica nalazi danas, mi smo se odlučili na pristup “korak po korak”: trenutno se naši projekti odnose na građenje kapaciteta za našu i druge LGBT organizacije u BiH, prvenstveno oKvir (intervju pročitajte u nastavku teksta, op.a.) kroz razne radionice i treninge, te na organizaciju kulturnih i društvenih događaja za LGBT zajednicu: projekcije filmova, izložbe i različite publikacije, koje LGBT zajednicu čine vidljivijom u samom društvu. Od ove godine pomalo mijenjamo vrstu rada; iako nastavljamo intenzivno raditi na jačanju LGBT zajednice da zahtijeva svoja prava, zatim na njenoj vidljivosti, naš plan je da lobiramo i zagovaramo na različitim nivoima vlasti i jačamo pritisak na institucije da poštuju LGBT ljudska prava i jednostavno implementiraju zakonsku regulativu koja već postoji, na prvom mjestu Zakon o ravnopravnosti spolova BiH i Zakon o zabrani diskriminacije koji, između ostalog zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.“, izjavili su nam.

oKvir – nova LGBT udruga u BiH: “Povorka ponosa još uvijek se ne može održati u nijednom gradu BiH”

Uoči IDAHO-a, razgovarali smo i s predstavnicima nove LGBTIQ inicijative u susjednoj BiH. Tko su članovi oKvira, kojim se aktivnostima bave, i imaju li kakve planove za ovogodišnji Međunarodni dan protiv homofobije – provjerite u nastavku:

Q.hr Otkud je nastala inicijativa za pokretanjem oKvira? Možete li nam nešto više reći o sebi, kao osnivačima, kako ste se upoznali i spoznali zajednički interes k aktivizmu i ljudskim pravima?

oKvir Grupa mladih aktivista/kinja je došla na ideju 2010. godine u Sarajevu o osnivanju udruženja za LGBTIQ zajednicu zbog želje za slobodnim javnim prostorom iz osjećaja uskraćenosti naših osnovnih ljudskih prava. Nakon nasilno prekinutog QSF te gašenja udruženja Q osjećali smo potrebu da ostvarimo tu ideju. Vodeći se tom idejom 2011. godine u lipnju smo registrovali udruženje koje smo nazvali oKvir. Udruženje oKvir je queer udruženje koje se zalaže za slobodu, ljubav, poštovanje, solidarnost i međusobno uvažavanje, kao i za zaštitu osnovnih ljudskih prava i identiteta LGBTIQ osoba. Naše udruženje je otvoreno za osobe koje ne podliježu hetero patrijarhalnim normama, te za sve osobe koje dijele iste vrijednosti kao i mi.

Q.hr Na kojim će područjima oKvir djelovati i zagovarati jednakopravnost LGBTIQ osoba s ostatkom društva? Jeste li već imali kakve konkretne akcije ili događanja?

oKvir Bavimo se pružanjem podrške i pomoći LGBTIQ osoba te promocijom i zaštitom kulture, identiteta i ljudskih prava LGBTIQ zajednice. Jedna od naših prvih i najdražih akcija je bila akcija za prikupljanje sredstava trans aktivistu iz BiH za operaciju prilagodbe spola. Akciju smo nazvali/e All for Alex te je zajedno sa aktivistima/kinjama iz cijele BiH započeli 05.11.2011 godine u Sarajevu. Nakon Sarajeva akcija je organizirana u Banja Luci, Tuzli i Mostaru. Akcija se također dogodila i u Beogradu i Berlinu. Do sada je prikupljeno do 3300 KM. Akcija je pored sakupljanja sredstava i edukativnog karaktera. Na akcijama koje su prošle ste mogli vidjeti film “Transgenderism in BiH”, kao i izložbu fotografija “Tranzicija” te diskutirati na temu.

Zatim smo uradili video podrške kolegicama i kolegama iz Slovenije vezano za usvajanje Obiteljskog zakona kojim bi stupilo na snagu usvajanje djece od strane istospolnih supružnica/ka. Akcija je održana 16.3.2012. godine, kada su se skupili članovi i članice Udruženja oKvir da bi crtežima i porukama podrške polijepili ulice grada Sarajeva i kompilirali materijal u jedan audio-vizuelni uradak.

Također smo izveli preformans Transinformiši. Cilj nam je bio da da skrenemo pažnju na stigmatizaciju koja je općteprisutna u bosanksohercegovačkom društvu. Svakodnevno smo konfrontirani sa raznim stigmama poput: lezbačo, pederčina, debela, džanki, glupačo, ženturačo itd. Stigmatizacija je postupak socijalnog obilježavanja neke osobe, udaranje moralnog žiga, da bi se degradirala i svrstala u društveno nepoželjnu kategoriju nemoralnih, štetnih i opasnih osoba. To ima nepovoljne posljedice po stigmatiziranu osobu koja postaje socijalno obilježena, socijalno izolovana, zakonski obespravljena, izopštena i često prezrena. Kroz ovaj performans pokazujemo kako se oslobađamo tih stigmi – pojedinačno i grupno, kako se povezujemo i zajedno borimo protiv istih na naš način borbe, a to je solidarnošću, poštovanjem, slobodom i ljubavlju.

Tijekom ožujka i travnja organizirana su dva partija. Kvir Okvir Party je održan 17.3.2012. gdje smo dijelili lubrikante, kondome i brošure vezane za prakticiranje zaštićenog seksa, a Okvir Cross dress party je organiziran 14.4.2012. godine gdje smo uspjele/i skupiti sredstva za isplatu DJ-eva kao i zaštitara.

Također smo napravili oKvirovu web stranicu,  www.okvir.org, koja predstavlja jedan virtualni, samim tim i siguran prostor za okupljanje svih onih koji se osjećaju drugačije. Bez ikakve opasnosti svi oni kojima je potrebna neka informacija, bilo da su osobe iz LGBTIQ zajednice ili gay friendly osobe, mogu bez straha od osude ili bilo kakvog vida nasilja dobiti iste. Cilj ovog projekta je stvoriti sigurni virtuelni prostor gdje se može dobiti savjet, komunicirati s osobama iz LGBTIQ zajednice, informirati se o aktivnostima i aktualnostima, bez pritiska okoline i straha od osude.

Q.hr Kako biste ocijenili trenutno stanje LGBTIQ prava u BiH? Što je prema vama najveći uzrok homofobije i transfobije u društvu, i koje bi bilo rješenje problema?

oKvir Trenutno stanje u BiH je takvo da smo u prisustvu zakonskih rješenja koji štite LGBT osobe od nasilja i diskriminacije, koje međutim niti u jednom drugom aspektu ne uživaju jednakopravnost. Postoje brojni problemi, a među njima je svakako neprovođenje tih zakona, jer su kako državne institucije tako i društvo uopće još uvijek indiferentni ka diskriminaciji u ovom smislu. Ogroman problem je svijest u društvu.

Stvari se lagano mijenjaju, ali su pitanja LBGTIQ zajednice još uvijek tabu tema u širim društvenim razmjerima. Uzroka ima više, ali na prvom mjestu seksizam, nacionalizam, loša ekonomska situacija koji dovode do opće neobrazovanosti i neznanja u društvu i tako se pokreće taj lanac neravnopravnosti unutar polja ljudskih prava, a time i LBGTIQ zajednice. Rješenje problema je u edukaciji i konstantnim aktivnim djelovanjem. Korak po korak, moramo praviti promjene, bez obzira koliko se činile sporim i neznatnim, bar još uvijek u BiH.

Q.hr Planira li oKvir kakve aktivnosti povodom ovogodišnjeg IDAHO-a?

oKvir Članovi/ce oKvira, kao i naši prijatelji/ce, mame, sestre, braća, već mjesecima spremamo Yarn Bombing akciju za dan borbe protiv homo/bi/trans fobije. Ideja je nastala na sastanku LGBTIQ Šarene mreže BiH i mi smo je objeručke prihvatili. Naime, LGBTIQ osobe, kao i članovi njihovih obitelji širom BiH pletu šalove duginih boja koje ćemo postaviti na drveće, stanice, ili gdje već odlučimo u Sarajevu. oKvir također sprema svoje aktivnosti za taj dan, ali o tome će se čitati nakon 17. svibnja.

Q.hr Mislite li da je ijedan grad u BiH zreo za Povorku ponosa? Hoćete li sudjelovati na nekom od drugih regionalnih Prajdova (Split, Zagreb, Ljubljana, Beograd)?

oKvir Mislimo da se Povorka ponosa još uvijek ne može održati niti u jednom gradu BiH. Prije svega potrebno je ojačati LGBTIQ zajednicu i raditi na vidljivosti LGBTIQ osoba u društvu. Planiramo sudjelovati na Povorci ponosa u Splitu i Zagrebu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike