FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bolji zakoni za trans osobe u Argentini

objavljeno:

14. 05. 2012.
Bolji zakoni za trans osobe u Argentini

autor:Argentinski senat prošli tjedan je izglasao novi zakon o trans osobama u Argentini te se očekuje kako će predsjednica Cristina Fernandez (srednja osoba na slici) odobriti zakon pošto je najavila potpunu potporu ovom zakonu te ne propušta svaku priliku kako bi istaknula da je Argentina prva latinoamerička zemlja koja je ozakonila istospolne brakove.

Senatori su usvojili zakon o rodnim pravima sa 55 glasova “za”, nijednim “protiv” i jednim suzdržanim, a nekoliko njih se proglasilo odsutnima sa sjednice. Ovaj zakon daje osobama pravo da same navedu svoj ​​spol u registru građana ako njihove fizičke karakteristike ne odgovaraju onome kako se oni osjećaju te će punoljetni građani sada moći javno promjeniti svoj ​​spol, izgled i ime bez odobrenja doktora ili sudaca – i bez prethodno provedenih fizičkih promjena.

K tome građani Argentine koji žele operaciju promjene spola ili hormonsku terapiju moći će to ostvariti u okviru sustava javne zdravstvene zaštite zahvaljujući izglasanom zakonu o rodnom identitetu.

Aktivisti su i više nego zadovoljni: “Druge latinoameričke zemlje su usvojile zakone o rodnim pravima, ali argentinski zakon prednjači po olakšicama koje jamči”, aludirajući pritom na Uruguvaj koji je već 2009. godine donio zakon o rodnom identitetu.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike