FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tko su veći homo-frendovi: političari ili superzvijezde

objavljeno:

14. 05. 2012.
Tko su veći homo-frendovi: političari ili superzvijezde

Najava ovogodišnjeg Life Balla još je jednom predstavila moćan line-up kako političara tako i prominentnih svjetskih ličnosti iz showbiza koji će sudjelovati ceremoniji, koja se neposredno tiče i LGBTIQ populacije odnosno njenih pripadnika koji se suočavaju s HIV-om/AIDS-om ili rade na njihovoj prevenciji.

Također, krajem smo prošlog tjedna svjedočili „zauzimanju strane“ i na hrvatskom političkom tlu kada je započela javna rasprava o naznakama zakonske uređenosti registriranog partnerstva za istospolne parove; a isto se pitanje postavilo i u SAD-u gdje su potpredsjednik i predsjednik popratili otprije poznate stavove državne tajnice po pitanju gej prava.

Međutim, obje se skupine ipak po nečemu razlikuju. Dok skupinu koja predstavlja Life Ball čine osobe koje su po svom angažmanu već dugi niz godina, ako ne i desetljeća, sustavni borci za cilj – bilo deklarativno ili putem različitih inicijativa u politici vrijede nešto drugačija pravila: američki se predsjednik Barrack Obama nalazi gotovo pred nestabilnu re-elekciju (iako mu trenutni republikanski protukandidat Mitt Romney ne predstavlja još uvijek konkretnu prijetnju) a u Hrvatskoj su izbori već prošli. Glasovi, koji su mogli biti sakupljeni također kategoričkim predizbornim obećanjima o nekoj vrsti gej braka već su (ne)osvojeni; a iako se i tada nekolicina predstavnika vladajuće koalicije ogradila od takvog prijedloga, neki su ipak pričekali kraj izborne drame da budu ponešto konkretniji – poput ministrice Milanke Opačić koja je tek potom utvrdila kako društvo možda ipak nije dovoljno zrelo da prihvati istospolne obitelji s djecom. Šime Lučin, nekadašnji ministar policije koji je sudjelovao i na prvom Zagreb Prideu, misli da se o tome može raspravljati za desetak godina; a daleko od njega više nije ni homo-frendica desetljeća Vesna Pusić.

Iako su, dakle, sve odreda liberalno orijentirani političari – potpora i izjave se daju s velikim oprezom izazivanja negativnih reakcija u javnosti, posebno u trenutku kada je popularnost vladajućih u velikom padu.

Iako ne sumnjam kako su svi navedeni odreda u privatnom životu gej-friendly (jer homofob teško može sakriti svoje stavove: dokazali su HDSSB-ovac Dinko Burić i HSP-ovka Ruža Tomašić) pitanje je koliko to mogu potvrditi u svom profesionalnom angažmanu, onome za sve građanke i građane države, koji su ih zbog uvjerenja u njihovu demokratičnost i izabrali. Kada Šime Lučin tako na primjer izjavi za jedan hrvatski medij kako je Prajd prije deset godina izgledao neostvarivo, pa možda ni za deset neće neostvarive biti gej obitelji kada će se o tome raspravljati, nije ništa drugo nego izraz straha – što od homofobne javnosti a prije za svoje saborske fotelje – jer ne predstavlja ništa dalje od uzmicanja pred homofobnim društvom koje se „čeka da sazre“.

S druge pak strane, superstari su u nešto povlaštenijoj poziciji. Njihova karijera malo do nimalo može biti uzburkana kakvom gej friendly izjavom u današnje vrijeme. Štoviše, čak i ako je neiskrena i zajednici providna, uslijedit će osebujan medijski tretman o njihovoj otvorenosti, kako na mainstream tako i na LGBTIQ portalima i blogovima.

Odgovor stoga na pitanje u naslovu nije tko od njih više vjeruje u izrečeno, već tko danas od takve izjave može više izgubiti i karijeri si naškoditi, a to su u svakom slučaju – političari; koji na kraju krajeva i kroje LGBTIQ stvarnost i svakodnevne živote svojim odlukama.

Jer, da parafraziramo, ne žive gejevi i lezbijke od novog hit singla Lady GaGe, već onome učinjenom i izrečenom u Saboru.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike