FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Borimo se protiv homofobije!

objavljeno:

12. 05. 2012.
Borimo se protiv homofobije!

autor:Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (popularno nazvani IDAHO) održava se diljem svijeta na isti datum – 17. svibnja.

Sve je započelo 2003. godine u kanadskoj pokrajini Quebec s Louis-Georges Tinom, inače predavačem na francuskom sveučilištu, LGBT aktivistom te glavnim urednikom “Rječnika homofobije” koji je pokrenuo inicijativu Nacionalnog dana borbe protiv homofobije. Nakon uspješno održanog nacionalnog dana borbe protiv homofobije, Tin je u 2004. godini predložio da se Dan borbe protiv homofobije i transfobije održava na internacionalnoj razini i to na datum od velike važnosti – 17. svibnja.

Taj datum nije odabran slučajno – naime 17. svibnja 1990. godine sklonost prema istom spolu (homoseksualnost) je uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Od 2004. godine LGBT aktivisti diljem svijeta imaju priliku podići razinu svijesti ostatka o homofobiji i transfobiji pomoću međunarodno priznatog dana koji se održava u više od 50 zemalja diljem svijeta. Već od 2005. godine više od 24000 aktivista diljem svijeta podržalo je ideju Dana borbee protiv homofobije, a sam Dan je potaknuo da se u nekim državama po prvi put održe događaje vezani za LGBT teme (tipa Kina, Kongo, Bugarska).

Godine 2006., IDAHO odbor je pokrenuo peticiju “za univerzalnu dekriminalizaciju homoseksualnosti”. Mnogo ljudi se potpisalo, uključujući i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, mnogi ugledni političari poput Jacques Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije i Thomasa Hammarberga (dužnosnik Vijeća Europe), mnogi umjetnici poput Meryl Streep, Cindy Lauper, Eltona Johna, Davida Bowiea i mnogi intelektualci.

Za IDAHO u 2008. godini francuska vlada je odlučila uvesti poseban dio u tekst u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda te je tako je donešena Deklaracija o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, uz potporu 68 članica 18. prosinca 2008. godine uključujući i Republiku Hrvatsku dok je Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i potpredsjednica Europske komisije, te povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding i formalno su u ime Europske unije najavili da će od 2010. obilježavati Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

U Hrvatskoj se IDAHO počeo s većim akcijama obilježavati od 2011. godine kada je na inicijativu Centra za LGBT ravnopravnost u Kući ljudskih prava održan okrugli stol “Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba” te zajedničkom akcijom Zagreb Pridea i Amnesty Internationala u sklopu koje je napravljena izložba “Walk With Pride” autora Chada Meachama i Sarah Baxter. Autori su odabrali 15 različitih Prideova s tri različita kontinenta, a između odabranim Prideova našla se i zagrebačka Povorka ponosa. Također se možemo podsjetiti i kako je snimljena je i hrvatska verzija video spota za pjesmu “F*ck You” koju možete pogledati u priloženom videu.

Još samo pet dana do dana kada će i Hrvatska biti dio internacionalnog dana koji će svima ukazati na problem postojanja homofobije, ne samo u hrvatskom nego i u svjetskom društvu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike